PROMJENA SMJERA

EU će usporiti proračunsku štednju da potakne rast

19.04.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Eurozona će usporiti proračunsku štednju kako bi oživjela gospodarski rast, kazao je povjerenik Europske unije Olli Rehn, najavljujući promjenu politike koju Sjedinjene Države već odavno traže

'Kucate na otvorena vrata', naglasio je jučer u razgovoru za Reuters europski povjerenik za ekonomsku i monetarn politiku Olli Rehn

Tempo fiskalne štednje u zemljama širom svijeta glavna je tema jučerašnjih i današnjih washingtonskih razgovora ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20.

Sudionici će, između ostalog, raspravljati i o tome treba li utvrditi konkretne brojke za ciljano smanjenje proračunskih deficita i dugova u razdoblju nakon 2016. Čini se da su šanse da usvoje plan o koordiniranom smanjenju duga koji bi se nadovezao na onaj postignut u Torontu u 2010. prilično slabe.

Europski povjerenik podsjetio je da eurozona nije imala drugog izbora nego naglo smanjiti zaduživanje i potrošnju budući da pojedine njezine članice 2010. nisu uspijevale dobiti kredite po održivim kamatnim stopama.

Ukupni proračunski manjak eurozone smanjio se u 2012. na 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 4,2 posto u 2011., što je gospodarstva u zoni primjene jedinstvene europske valute gurnulo u recesiju.

Ove godine planira se smanjenje deficita na 2,8 posto, što znači da će se proračunski manjak eurozone više nego duplo smanjiti u odnosu na 6,3 i 6,2 posto BDP-a u 2009. odnosno 2010.

'U ranoj fazi krize bilo je neophodno obnoviti vjerodostojnost fiskalne politike u Europi koju su tržišne snage dovele u pitanje', rekao je Rehn. 'Nije bilo izbora. Poduzete su odlučne mjere'.

'Budući da smo obnovili vjerodostojnost u kratkoročnoj perspektivi, možemo sada mirnije provoditi fiskalnu konsolidaciju na srednji rok', naglasio je, dodajući da Sjedinjene Države sada agresivnije smanjuju proračunski deficit nego Europa