'crna lista'

EU ažurira popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija

13.03.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Ministri financija država članica EU-a ažurirali su EU-ov popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija nakon velikih napora uloženih u analizu i dijalog pod vodstvom Komisije, priopćili su iz Europske komisije

Mnoge su zemlje promijenile svoje zakone i porezne sustave u skladu s međunarodnim standardima, što pokazuje uspješnost te mjere.

U prošloj je godini Komisija ocijenila 92 zemlje na temelju triju kriterija: porezne transparentnosti, dobrog upravljanja i realne gospodarske aktivnosti te jednog pokazatelja, postojanja nulte stope poreza na dobit. Do konkretnih promjena, poručuju iz Europske komisije, došlo je u 60 zemalja za koje su izrazili zabrinutost, a ukinuto je više od 100 štetnih poreznih režima.

Na temelju Komisijine provjere ministri su na „crnu listu” stavili 15 zemalja. Pet od njih nije preuzelo nikakve obveze od prve crne liste donesene 2017.: Američka Samoa, Guam, Samoa, Trinidad i Tobago te Američki Djevičanski Otoci. Tri su zemlje bile na crnoj listi iz 2017., nakon čega su preuzele obveze i stavljene na sivu listu, no sada su vraćene na crnu listu zbog neispunjavanja obveza: Barbados, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maršalovi Otoci. Još ih je sedam prebačeno sa sive na crnu listu zbog istog razloga: Aruba, Belize, Bermudi, Fidži, Oman, Vanuatu i Dominika.

Tijekom 2019. nastavit će se praćenje još 34 zemlje (siva lista), a za 25 zemalja iz prvotnog postupka provjere potvrđeno je da nemaju status nekooperativnih poreznih jurisdikcija.