rekordna zarada

Erste grupa s rekordnom neto dobiti od 1,31 milijardu eura

28.02.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Erste Grupa prošle je godine ostvarila neto dobit od 1,31 milijarde eura, a predložena je dividenda od 1,20 eura po dionici

'Prošla godina je još jednom dokazala da naš poslovni model banke koja je usmjerena na građane i korporativne klijente u srednjoj i istočnoj Europi funkcionira i donosi odlične rezultate - uključujući najvišu neto dobit ikada u našoj povijesti, u iznosu od 1,31 milijarde eura', rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

Dodao je, također, kako je dokaz i u iznimnom neto priljevu u iznosu od 13 milijardi eura u depozitima klijenata i snažnoj potražnji od strane poduzetnika i privatnih kućanstava, kojima su odobrili više od 9 milijardi eura novih kredita kako bi ostvarili svoje ambicije.

'Ovaj je razvoj snažno podržan rastom gospodarstva u zemaljama srednje i istočne Europe, koja su nadmašila ona u zapadnoj Europi i trebala bi tako nastaviti i u 2018. godini. Osim toga, naša likvidnost i kapitalna pozicija bili su čvrst temelj za cjelogodišnje rezultate u 2017. godini', rekao je Treichl, navodi se u priopćenju Erste grupe.

S NPL omjerom od 4 posto, Erste grupa je dosegnula razinu koju nisu vidjeli od vremena prije globalne financijske krize, dok su njihova rezerviranja za rizike na iznimno niskih 9 baznih bodova.

'Međutim, ne smijemo zaboraviti da nije cilj potpuno eliminirati troškove rizika. Ovdje smo kako bismo preuzimali rizike – i jedino tako možemo poduprijeti rast naših klijenata', napominje on te dodaje:

'Imajući na umu pozitivnu perspektivu, smatramo da bi naši dioničari trebali imati koristi od tih dobrih rezultata u 2017. godini i stoga ćemo im predložiti dividendu od 1,20 eura po dionici, što je povećanje od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu'.

U 2018. imaju dva jasna područja na koja će se usredotočiti.

'Ulaganje u zaposlenike kako bismo pružili najbolje savjete klijentima te širenje naše platforme za digitalno bankarstvo George kao prve u svim našim zemljama. Potpuno digitalizirana banka, uz najbolje upravljanje odnosa s klijentima, naši su krajnji ciljevi', rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.