prvom tromjesečje

Erste Grupa s oštrim padom neto dobiti u prvom kvartalu

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2020 15:02
  • Objavljeno 15.05.2020 u 15:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Austrijska Erste Grupa u petak je izvijestila o oštrom padu neto dobiti u prvom tromjesečju u uvjetima koronakrize, upozorivši da očekuje njezin značajan pad i u cijeloj 2020. godini.

Neto dobit u prvom je tromjesečju iznosila 235,3 milijuna eura, što je za 38 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Operativni prihodi smanjeni su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura.

Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju uvećani 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, što u banci pripisuju solidnoj potražnji za kreditima u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su za 3,4 posto, na 504,2 miljuna eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Banka je zabilježila neto gubitak od trgovanja od 157,4 milijuna eura pod utjecajem promjena vrijednosti na tržištu zbog oscilacija koje je prouzročila pandemija Covida 19. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je neto dobit od 153,3 milijuna eura.

U Erste Grupi upozoravaju da u ovoj godini očekuju značajan pad neto dobiti povezan s restrikcijama koje su vlade uvele kako bi ublažile ekonomske posljedice koronavirusa.

Podsjećaju da su gotovo sve vlade zatražile od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita. Mađarska je uvela i ekstra porez.

„Brojčano iskazivanje pada profitabilnosti vrlo je izazovna zadaća s obzirom na kontinuirano slabu predvidivost događaja ali moramo očekivati manje operativne prihode a time i manji operativni rezultat, veće troškove rizika za zajmove i u konačnici manji neto rezultat u 2020.", izjavio je izvršni direktor Bernhard Spalt.

„Sve u svemu, u 2020. se očekuje značajan pad neto dobiti”, stoji u priopćenju austrijske banke, prisutne u Hrvatskoj.

Zemlje srednje i istočne Europe u kojima posluje Erste Grupa zasada su relativno dobro prošle što se tiče širenja novog virusa i počele su popuštati mjere karantene, uključujući Češku i Austriju.

Erste Grupa očekuje da će gospodarstva zemalja u kojima posluje u 2020. godini pasti u rasponu od četiri do sedam posto.

Ukupna kreditna izloženost Erste Grupe sektorima turizma, prijevoza i maloprodaje, za koje predviđa da će najviše biti pogođeni pandemijom, iznosi 39 posto, pokazuje prezentacija banke.

Za troškove rizika kažu da su najveća nepoznanica u 2020. godini i nadalje, premda na njih u prvom tromjesečju još nije utjecalo pogoršanje makrogospodarske situacije.

Krajem ožujka stopa adekvatnosti kapitala CET 1 bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju prosinca 2019. iznosila je 13,1 posto. Udio loših kredita bio je u visini 2,4 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine.

U Erste Grupi iskazuju čvrstu namjeru da isplate dividendu za 2019. godinu ali napominju kako će za njezinu visinu odlučujuća biti ekonomska realnost. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!