POMOĆ IZVOZNICIMA

Još četiri banke potpisale s HBOR-om sporazum o osiguranju 'COVID 19 kredita'

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2020 12:04
  • Objavljeno 05.05.2020 u 12:04
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Huha

Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Slatinska banka potpisale su s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika COVID 19, izvijestio je HBOR u utorak

Putem tih banaka te Erste banke i Hrvatske poštanske banke, koje su nedavno potpisale sporazum, omogućeno je odobrenje ukupno više od 5,2 milijarde kuna kredita za likvidnost uz HBOR-ovo osiguranje.

Korištenjem HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika, kaže se u priopćenju.

Prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, banke će samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku.

U osigurani portfelj mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Osiguranici su banke koje će odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, uključujući i turistički sektor, ali i posrednim izvoznicima. Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza.

U skladu s izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza, koja je stupila na snagu 30. travnja, banke će moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. Posredni izvoznici definirani su kao poduzetnici koji su u poslovnim prihodima prethodne financijske godine ostvarili najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima.

"Osiguranjem portfelja kredita HBOR je omogućio jedan od bitnih preduvjeta kako bi se pojednostavila i ubrzala procedura odobrenja sredstava za financiranje likvidnosti. Izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza u osigurani portfelj moći će se uključiti i krediti odobreni posrednim izvoznicima, čime smo značajno većem broju poduzetnika omogućili korištenje ove pogodnosti, izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!