poruka vladi

'Enorman rast': Prijevoznici otkrili koliko bi sutra trebao poskupjeti benzin, od Vlade traže hitne mjere pomoći

14.03.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika traže od Vlade hitne mjere pomoći za prijevoznike zbog novog poskupljenja goriva, a jedna od mjera koju predlažu je pomoći u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine

Od utorka bi, kako su naveli u priopćenju, cijena goriva trebala poskupjeti za 1,60 kuna, što znači da bi cijena benzina skočila na 13,79 kuna, a dizela na 14,13 kuna po litri.

"Taj enorman rast cijena imat će velikog utjecaja na hrvatske cestovne prijevoznike, a posljedice će osjećati apsolutno svi u Hrvatskoj", upozorili su iz Glasa poduzetnika.

Istovremeno, portal Cijenegoriva.info objavio je neslužbene informacije o poskupljenju: 'spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupiti 41 kn, prosječni spremnik dizela mogao bi poskupiti 70 kn, prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti skuplji za 9 kuna'.

Iz udruge Glas poduzetnika smatraju kako bez Vlade i hitnih mjera pomoći prijevoznici neće moći funkcionirati kao do sada, što će dovesti i do ostalih poskupljenja usluga jer nitko ne može raditi besplatno ili uz gubitke.

Iz Glasa poduzetnika napominju kako u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo rapidnom porastu cijene goriva, ali kako će ovo najnovije poskupljenje biti pogubno za mnoge.

Poskupljenje goriva, kako navode, utječe na poskupljenje prijevoza što dovodi do promjene života i za građane jer će se pojedine linije prijevoza morati reducirati kako bi prijevoznici opstali.

Upravo zbog toga Udruge inzistiraju da se uvedu mjere kojima bi se olakšalo poslovanje poduzetnicima i život građanima. Također naglašavaju kako kako više nema mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta što je još jedan veliki problem.

Stoga Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića traže da "realno sagleda cijelu situaciju" i predlažu da se, s obzirom na poskupljenje goriva, uvede mjera pomoći u iznosu od dvije kune po litri povrata (trošarine).

  • +15
Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim toga, zahtijevaju pristup gorivu bez ograničenja u slučaju redukcije, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike te nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

"Osim toga, smatramo da je potrebno privremeno suspendirati miješanje biodizela u gorivo, obzirom da se posljedično diže cijena goriva te uvesti količinsko ograničenje točenja goriva za strana teretna vozila, na način da ista smiju točiti maksimalno 200 litara, a kao što je već praksa u pojedinim zemljama okruženja", istaknuli su.

Tim se pristupom, kako su pojasnili, uvelike može olakšati hrvatskim prijevoznicima i omogućiti da nastave sa radom.

U suprotnom će, kako ističu, mnogi morati zatvoriti svoja vrata jer će postojeći trend poskupljenja goriva dovesti do kolapsa.

"Inzistiramo na hitnoj reakciji inače će Vlada svojom nezainteresiranošću dopustiti da jedna grana gospodarstva u potpunosti nestane", poručili su iz ove dvije udruge.

Naglasili su i kako velik problem predstavljaju trošarine i ostali nameti zbog kojih je poslovanje u Hrvatskoj izrazito teško zbog čega i dalje smatraju kako je potrebno ukinuti sve nepotrebne namete.