norveška yara

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača umjetnih gnojiva smanjuje proizvodnju u Europi, brinu za sigurnu opskrbu hranom

09.03.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara objavio je u srijedu da zbog poskupljenja prirodnog plina smanjuje proizvodnju amonijaka i uree u Italiji i Francuskoj, naznačivši daljnji rast troškova proizvodnje hrane. Cijene prirodnog plina, sirovine za proizvodnju umjetnih gnojiva, rastu još od prošle godine, a dodatni im je poticaj krajem veljače bila ruska invazija na Ukrajinu.

SAD, EU i mnoge zemlje širom svijeta uvele su sankcije ruskim bankama i brojnim kompanijama, a SAD je u utorak zabranio i uvoz ruske nafte i plina. EU je pak izvijestio da do 2030. planira biti potpuno neovisan o ruskom plinu.

Čelnik norveške Yare, najvećeg proizvođača umjetnih gnojiva u svijetu, upozorio je početkom mjeseca da ruski napad na Ukrajinu prijeti globalnoj opskrbi hranom, poručivši međunarodnoj zajednici mora smanjiti ovisnost o ruskim sirovinama za poljoprivredu.

Europa u Rusiji nabavlja četvrtinu dušika, potaše i fosfata, priopćio je tada norveški proizvođač umjetnih gnojiva. "S obzirom na neravnotežu geopolitičkih uvjeta, najveći izvori sirovina za europsku proizvodnju hrane podvrgnuti su ograničenjima, a kratkoročnih alternativa nema", upozorila je Yara u priopćenju objavljenom 1. ožujka.

Danas je kompanija izvijestila da zbog poskupljenja plina smanjuje proizvodnju u Italiji i Francuskoj. "Kada se uzme u obzir optimizacija i održavanje drugih pogona, očekuje se da će Yarina europska proizvodnja amonijaka i uree od kraja tjedna raditi na približno 45 posto kapaciteta", stoji u priopćenju tvrtke.

Ukupni je godišnji kapacitet Yarinih tvornica u talijanskoj Ferrari i u francuskom Le Havreu milijun tona amonijaka i 900 tisuća tona uree. Norveška tvrtka drugi je najveći svjetski proizvođač amonijaka, kapaciteta 4,9 milijuna tona. Amonijak je sirovina za proizvodnju uree.

"Yara će nastaviti pratiti situaciju i u najvećoj mogućoj mjeri koristiti svoj globalni proizvodni sustav kako bi osigurala opskrbu kupaca i kontinuitet u lancima opskrbe hranom, ali će zbog izazovnih tržišnih uvjeta smanjiti proizvodnju gdje je potrebno", poručili su iz tvrtke.

Kompanija je već u rujnu prošle godine najavila da će zbog rasta cijena plina smanjiti proizvodnju amonijaka u Europi, ali je kasnije priopćila da je proizvodnja uglavnom normalizirana.

Europa može uvoziti gnojiva iz drugih regija svijeta, gdje su cijene plina niže, ali eventualno smanjenje proizvodnje vjerojatno će negativno utjecati na globalnu opskrbu, ističu analitičari.