38 MILIJARDI KUNA

Eksplodirali dugovi HAC-a, HC-a i Autoceste Zagreb-Rijeka

23.05.2013 u 07:45

Bionic
Reading

HAC, HC i Autoceste Zagreb - Rijeka na kraju prvog tromjesečja ove godine imale su 38,433 milijarde kuna obveza, što je za 1,3 milijarde kuna više nego godinu dana ranije, ili tri milijarde kuna više nego što je to bilo u prvom kvartalu 2011. godine, piše Novi list. Ovi se dugovi vjerojatno nikad neće moći naplatiti

Najveći dio obveza cestarskih tvrtki, pokazuju izvješća o poslovanju 21 javnog poduzeća objavljena na stranicama Ministarstva financija, čine dugoročne obveze po kreditima i one iznose 34,1 milijardu kuna, dok su preostale 4,3 milijarde kuna kratkoročne obveze odnosno one koje dospijevaju u sljedećih godinu dana.

Novi list ističe da gotovo milijardu kuna otpada na obveze dobavljačima, što su u ovom slučaju građevinske tvrtke, i taj je dug u odnosu na prvi kvartal prošle godine porastao za više od 300 milijuna kuna.

Međutim, nisu rasle obveze samo cestarskim tvrtkama, povećan je ukupan iznos obveza svih javnih poduzeća, i to za više od četiri milijarde kuna i one su na kraju prošlog kvartala iznosile 72 milijarde kuna. Prema podacima Novog lista, javna poduzeća dobavljačima duguju 4,2 milijarde kuna i taj je dug povećan za oko pola milijarde kuna.

Novinarka Novog lista zaključuje da, kako god završio Vladin pokušaj da dio autocesta da u koncesiju, najvjerojatnije će najveći dio tih obveza pasti na teret države i ona će ih kad-tad morati pretvoriti u javni dug.