DIONICE LRH-A

Eksperti za nagodbu Vlade sa SN Holdingom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2010 16:30
  • Objavljeno 07.10.2010 u 16:17
darko ostoja

darko ostoja

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Uzimajući u obzir dugotrajno trajanje spora Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) s SN Holdingom oko dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) gdje, po stručnoj prosudbi, Vlada i HFP imaju izuzetno nepovoljnu procesno pravnu poziciju i ne mogu dobiti sporove u svoju korist, predlažemo Vladi da u cijelosti prihvati (posljednju) ponudu za vansudsku nagodbu koju je predložio SN Holding, jedan je od zaključaka danas objavljene ekspertize stjecanja dionica LRH

Sažetak 'Financijsko pravne ekspertize zakonitosti stjecanja dionica poduzeća LRH od strane pravnog sljednika privatizacijskih investicijskih fondova hrvatskih branitelja, poduzeća SN holding i Dom holding' danas je objavljen na Zagrebačkoj burzi, a dostavio ga je HFP postupajući po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Hanfa je, naime, krajem prošlog tjedna zatražila od HFP-a da Burzi radi objave dostavi sažetak ekspertize koja je uzeta u obzir pri sklapanju Sporazuma između HFP-a i SN Holdinga 23. srpnja ove godine.

Eskpertizu je izradio stalni sudski vještak za financije, bankarstvo, devizno i vanjskotrgovinsko poslovanje Slavko Tešija iz Zagreba, a sam dokument upućen je Vladi i HFP-u i na naslovnoj stranici nosi oznaku 'vrlo tajno'.

Sažetak ekspertize ima 31 stranicu, u njemu je dan kronološki prikaz procesa privatizacije i participacije PIF-ova hrvatskih branitelja u stjecanju privatizacijskih dionica, izvansudske nagodbe, sporazuma HFP-a sa SN holdingom i Dom holdingom iz 2005., financijsko-pravnih konzekvenciji jednostrane derogacije tog sporazuma od strane Vlade i HFP-a i posljedičnih sudskih sporova, te ponude nagodbe SN holdinga iz listopada 2009. godine.

U zaključcima i prijedlozima rješenja Vladi i HFP-u se predlaže da prihvate prijedlog ponude SN holdinga za vansudskom nagodbom iz listopada 2009. za dionice LRH. Pritom se primjerice navodi da prihvat te ponude 'ne samo da ne znači slabost Vlade i HFP-a nego upravo obratno, osnažuje političku i svaku drugu poziciju sadašnje Vlade RH' te da se završetkom tog dugogodišnjeg spora vansudskom nagodbom ni jedna strana ne treba osjećati kao gubitnik niti će trpjet štetu.

Neprihvaćanjem prijedloga vansudske nagodbe, 'otvorila bi se Pandorina kutija novih vjerojatno sve radikalnijih zahtjeva obje ugovorne strane', a u tom bi profitirali 'jedino iznimno skupi odvjetnički uredi', navodi Tešija u zaključcima.

Sudski se vještak u ekspertizi kritički osvrće na proces kuponske privatizacije, na zamjenu loših dionica onima veće nominalne vrijednosti, na zaustavljanje tog procesa zamjene 2000. nakon čega je uslijedila serija sudskih sporova kod kojih su bivši PIF-ovi u većem dijelu i dobivali presude.

U ekspertizi se kritički osvrće i na neke odluke tadašnjih institucija, a posebice tadašnjeg HFP-a koji, kako se uz ostalo navodi, ne samo da je donosio loše procjene, nego nije ni pokušavao rješavati probleme već ih je zapostavio i ignorirao, naročito u slučaju dionica LRH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi