JADRANKA KOSOR

'Ekonomsko nasilje je kamen oko vrata žena'

16.11.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren podržali su danas projekt 'Žene na tržištu rada' u sklopu kojega su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava od preko dva milijuna eura iz pretpristupne pomoći EU

Bespovratna sredstva dobilo je 18 korisnika za projekte usmjerene na uključivanje u tržište rada skupina žena koje su suočene s posebnim teškoćama u zapošljavanju.

Premijerka Kosor pohvalila je projekte koji pomažu teško zapošljive kategorije stanovništva, kao što su žene iznad 45 godina starosti i žene žrtve nasilja.

S obzirom da će se 25. studenog obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Kosor je upozorila na problem ekonomskog nasilja i ekonomske ovisnosti žena, istaknuvši kako je to "kamen oko vrata" koji mnoge žene drži u okružju nasilja po 20-tak i više godina.

Vlada je u prijedlogu proračuna za 2011. godinu osigurala oko dvije milijarde kuna za projekte koji će pomoći završetak pregovora o ulasku u EU, jer je svjesna da se za ulazak Hrvatska mora pripremiti kako bi imala obrazovane i kompetentne ljude na svim razinama, od Vlade i ministarstava do lokalne uprave.

Takvi stručni kadrovi potrebni su kako bi se Hrvatska mogla okoristiti financijskom pomoći EU - samo u prve dvije godine članstva u EU pruža nam se mogućnost dobiti 3,5 milijarde eura, podsjetila je Kosor.

Projekt "Žene na tržištu rada" provodi se u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, uz financijsku potporu EU kroz 4. komponentu Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Šef Delegacije EU Paul Vandoren istaknuo je da su europski socijalni fondovi za pomoć ljudskim resursima namijenjeni upravo konkretnim projektima poput "Žena na tržištu rada", a sredstva iz tih fondova Hrvatska će moći potpuno koristiti kada uđe u EU.

Podsjetio je na podatke iz kolovoza ove godine po kojima je prosječna stopa nezaposlenosti žena u zemljama EU iznosila 9,6 posto, dok je u Hrvatskoj bila 12,8 posto, dakle za trećinu veća nego u EU.

Za većinu Europljana smanjivanje nezaposlenosti je prioritet, a brojnost žena na hrvatskom tržištu rada pokazuje da je to problem kojem se treba posvetiti posebna pozornost, ocijenio je Vandoren.

Na natječaj za bespovratna sredstva stiglo je 55 ponuda, a odabrano je 18 najuspješnijih koje bi trebale pomoći pri zapošljavanju žena na nacionalnoj i regionalnoj razini promocijom rodno osviještenih i ciljanih mjera aktivne politike zapošljavanja.