RAZOČARAO IH REBALANS

Ekonomski savjetnici napuštaju Kosor?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 25.08.2010 12:17
  • Objavljeno 25.08.2010 u 11:15
švaljek, škegro, perić

švaljek, škegro, perić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Rebalans proračuna podijelio je savjetnički tim premijerke Jadranke Kosor. Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek najglasniji su u kritici Banskih dvora, Borislav Škegro zadovoljan je, a Željko Perić podržava rebalans uz neke zamjerke

Analitičar zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lovrinčević već godinama hodočasti na Markov trg, njegove savjete sluša i Ivo Sanader, ali do sada nije uspio uvjeriti vladajuće da promijene način vođenja fiskalne politike. Zbog toga je razumljivo njegovo razočaranje i najave da bi mogao napustiti premijerkin savjetnički tim.

Lovrinčević na izlaznim vratima

'Vlada je morala rezati, a ne povećati rashode te je morala ići na jače obuzdavanje proračunskog deficita, a time i zaduženja. S ovim problemom ćemo se morati suočiti prije ili kasnije, a što kasnije to učinimo, on će biti sve veći', rekao je za Novi list Lovrinčević.

CROPIX / Boris Arbanas

CROPIX / Boris Arbanas

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Arbanas

Željko Lovrinčević

Na pitanje hoće li i dalje biti Vladin savjetnik, Lovrinčević je odgovorio da je njegov uvjet deficit proračuna od četiri posto i zamrzavanje rashoda u sljedećoj godini.

Budući da je jedan od tih uvjeta premijerka prekršila, odnosno deficit je 4,2 posto BDP-a, sve je izglednije da Lovrinčević više neće biti tako česti gost Banskih dvora.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek također 'je oplela' po Vladi, jer slično kao i Lovrinčević, razmišljanja da će svako dodatno zaduživanje, sa svrhom da se smanji deficit, nepovoljno utjecati na gospodarstvo preko rasta opće razine kamatnih stopa.

Samo nas refome spašavaju

Ona je dosad izbjegla odgovoriti na direktna pitanja hoće li i dalje ostati u savjetničkom timu premijerke.

'Mi formalno nismo ni imenovani kao savjetnici pa onda nema ni potrebe za izlaskom iz savjetničkog tima', komentirala je za Business.hr Švaljek.

Nekadašnji ministar financija i otac PDV-a Borislav Škegro te poduzetnik Željko Perić misle da je rebalans na tragu plana oporavka te da se sada Vlada treba okrenuti poticanju rasta gospodarske aktivnosti.

'Daljnje zaduživanje trebaju pratiti sve one reforme iz Plana gospodarskog opravka. Bez toga sve se baca u vjetar', kaže za tportal Perić.

Njegova jedina zamjerka Vladi je to što se odustalo od nastavka privatizacije čime bi se pokrio dio troškova. Budući da se Europa opravlja, a na domaćem tržištu su fondovi i banke puni novca, Perić smatra da bi bio dobar interes za kupnju državne imovine.

Perić: 'Mi smo dali svoje, sad je sve na Vladi'

'Pitanje je što će biti za godinu dana. Možda tada nećemo moći postići cijene koje bi sad dostigli', upozorava Perić.

Odluku Vlade da ne reže plaće i mirovine on pozdravlja, jer bi to, naglašava, bio udar na potrošnju, a time i na daljnji gospodarski oporavak zemlje. Za njega je bolje da se u javnom i državnom sektoru krene s smanjenjem broja zaposlenih

Kad je riječ o daljnjoj sudbini premijerkina savjetničkog tima, Perić smatra da je na svakom od njih da odluči što dalje.

'Dobar dio svog posla smo napravili izradom Programa gospodarskog oporavka i sad je sve na Vladi. Mislim da mi tu još malo toga možemo pomoći', zaključuje Perić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi