NOVI REBALANS PRORAČUNA

Ekonomisti većinom za povećanje PDV-a

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2009 10:57
  • Objavljeno 19.06.2009 u 09:55
ekonomsko vijeće

ekonomsko vijeće

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Ekonomisti imaju podijeljena mišljenja oko toga treba li novi rebalans državnog proračuna izvesti već prije ljeta, te istodobno povećati stopu PDV-a. Ta dva prijedloga jučer je u Novom listu iznio član Ekonomskog vijeća Željko Lovrinčević, reagirajući na najnovije podatke Ministarstva financija o podbačaju u punjenju državnog proračuna u prva tri mjeseca, pri čemu se prihod od PDV-a smanjio oko 20 posto, a sav proračunski prihod pao je na razinu 2007. godine.

Član Ekonomskog vijeća Ljubo Jurčić slaže se s Lovrinčevićem da s rebalansom proračuna ne treba čekati jesen. No, nije zagovornik povećanja PDV-a, jer tvrdi da je to kratkoročno rješenje koje će na dulji rok smanjiti poreznu osnovicu, a narod će zbog toga početi manje trošiti i još teže živjeti.

'Proračun treba smanjiti što prije, kako proračunski korisnici ne bi ulazili u obaveze za koje neće biti novca, kaže Jurčić. S druge strane, smatra da bi povećanje PDV-a dovelo do preraspodjele nacionalnog dohotka u korist države. Kratkoročno, viši PDV poboljšao bi stanje u proračunu, ali bi dugoročno smanjio poreznu osnovicu i potrošnju u zemlji', upozorava Jurčić.

Analitičar Damir Novotny protivi se, pak, rebalansu proračuna prije jeseni, ali podržava Lovrinčevića oko povećavanja PDV-a za jedan postotni bod, piše Novi list.

'Vlada će teško izvesti rebalans prije jeseni jer najprije želi vidjeti rezultate turističke sezone. U trećem kvartalu povećava se potrošnja, a time i prihod od PDV-a. No, neovisno o tome, uži kabinet Vlade trebao bi u međuvremenu izvesti odlučno rezanje potrošnje, jer će ovogodišnji proračunski deficit inače dosegnuti 10 do 12 milijardi kuna', upozorava Novotny.

No, koliko god je takvo rezanje proračunskih rashoda nužno, praksa pokazuje da očekivati takvo nešto nije realno, nastavlja Novotny. Stoga on podupire povećanje proračunskih prihoda putem višeg PDV-a.

Anton Starčević, glavni ekonomist RBA i član Ekonomskog vijeća, smatra da se na strani rashoda smanjenje neće moći provesti bez spuštanja dostignute razine socijalnih prava, a pitanje je samo na kojem području će se provoditi.

'Na strani prihoda proračuna najbrži i najučinkovitiji pristup je povećanje stope PDV-a. S obzirom na kratak rok za odluku i provedbu, druge opcije nisu ni moguće', upozorava Starčević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi