ZBOG RUSIJE I UKRAJINE

EBRD lani ostvario gubitak prvi put nakon financijske krize?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2015 10:54
  • Objavljeno 15.01.2015 u 10:39
Financijska kriza euri

Financijska kriza euri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: pixinoo

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) vjerojatno će izvijestiti o prvom godišnjem gubitku u poslovanju još od početka financijske krize, i to zbog sukoba između Rusije i Ukrajine

Po riječima potpredsjednika EBRD-a Andrasa Simora, zbog pada vrijednosti bančinih ulaganja u ruske dionice, uslijed potonuća tečaja rublje i rezervacija zbog gubitaka u Rusiji i Ukrajini, banka će vjerojatno za 2014. iskazati poslovni gubitak.

EBRD je od svog osnutka 1991. godine pretrpio svega pet godišnjih financijskih gubitaka, a posljednji puta tijekom globalne financijske krize 2008. i 2009. godine.

Sada je ta banka suočena s velikim otpisima vrijednosti ulaganja zbog oštrog pada tečaja rublja i ukrajinske hrivne, nakon što je Moskva u ožujku prošle godine pripojila krimski poluotok, čime je izazvala sankcije Zapada, ali i nakon pada cijene nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, za 55 posto.

'Vjerojatno ćemo 2014. godinu završiti s gubitkom. No, to je isključivo zbog otpisa vrijednosti ulaganja u ruski dionički portfelj i rezervacija', rekao je Simor u intervjuu Reutersu.

Od svog osnutka EBRD se u svom djelovanju proširio i izvan bivših komunističkih država, no glavno područje bančinih aktivnosti je Rusija, u koju je investirao 5,8 milijardi eura kako u dionice, tako i u projektne zajmove i ostale oblike financiranja. Po vrijednosti ulaganja slijede Turska i Ukrajina.

EBRD je otprilike četvrtinu svog kapitala uložio u Rusiji, a oko 10 posto u Ukrajinu.

'Devalvacija rublja pogodila je naš dionički portfelj i to moramo prihvatiti. Naša uloga nije da budemo tamo kada je sunčano, nego i kada su oluje', rekao je Simor.

EBRD-ov dionički portfelj u Rusiji početkom 2014. bio je procijenjen na 3,2 milijarde eura, no nakon 35-postotnog pada tečaja rublje prema euru izbrisana je velika vrijednost bančinih tamošnjih ulaganja.

Ipak, ne očekuje se da ukupni gubitak EBRD-a u 2014. bude tako velik kao u 2008. i 2009. godini, kada su ukupni gubici dosegnuli 1,4 milijarde eura, jer je u prošloj godini banka ostvarila znatnu dobit u drugim zemljama, kao što je Turska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!