zadarsko područje

EBRD financira gradnju dviju vjetroelektrana s 43 milijuna eura

16.08.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 43 milijuna eura tvrtki Kunovac u zajedničkom vlasništvu fondova Taaleri Energia SolarWind II i ENCRO Kunovac, za izgradnju i rad dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji, priopćio je EBRD u utorak

U financiranju će sudjelovati i Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak s ukupnim iznosom zajmova od 126 milijuna eura.

Ukupni mrežni kapacitet dviju elektrana je 111 megavata, što je dovoljno za napajanje 85.000 kućanstava.

To je prvo EBRD-ovo ulaganje u vjetroelektrane u Hrvatskoj, koje će, kako se navodi, omogućiti Hrvatskoj napredak prema ekološkim ciljevima za 2030. i obvezama koje predviđaju povećanje udjela proizvodnje električne energije iz vjetra i sunca s 14 posto u 2020. na 27 posto u 2030. i 45 posto do 2050. godine.

vjetroelektrana Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Dodaje se da je EBRD je već podržao dva ulaganja fonda Taaleri Energia u vjetroelektrane u Poljskoj i Srbiji.

Taaleri Energia, dio Taaleri grupe uvrštene na burzi u Helsinkiju, bavi se razvojem obnovljivih izvora energije i upravljanjem fondovima. Fond Taaleri SolarWind II njegov je peti i najnoviji fond privatnog kapitala koji se fokusira na obnovljive izvore energije.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od četiri milijarde eura. Fokus mu je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, razvoju tržišta kapitala i promicanju komercijalizacije javnih poduzeća.