poslovni rezultati

Đuro Đaković u prvom polugodištu s rastom prihoda i dobiti

30.07.2018 u 16:32

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 282,2 milijuna kuna, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit i više nego udvostručena i iznosila je 5,02 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je grupacija objavila u ponedjeljak. Ukupni su rashodi grupacije rasli sporije od prihoda, za 9,9 posto, na 277,2 milijuna kuna.

Grupacija je poslovala pozitivno te je ostvarila ukupnu dobit od pet milijuna kuna, što je poboljšanje za 114 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u izvješću.

Iz slavonskobrodske kompanije posebno ističu kako je ostvaren pozitivan operativni rezultat (EBITDA) u visini od 20,1 milijuna kuna, odnosno EBITDA marža od 7,3 posto.

Grupacija je kao dio plana dovršetka restrukturiranja imala i jednokratne troškova otpremnina i otkaznih rokova u visini od 2,6 milijuna kuna tako da je ostvaren normalizirani EBITDA u visini od 22,7 milijuna kuna (EBITDA marža od 8,2 posto), ističu iz kompanije.

Također ističu da je izvoz postao glavni izvor prihoda grupacije. "Ostvareno je 159,3 milijuna kuna izvoza, što je povećanje za 42,9 milijuna kuna (povećanje za 36,9 posto), a izvoz čini 57,6 posto ukupnog poslovnog prihoda grupacije čime je ispunjen cilj orijentacije prodaje na inozemna tržišta", navodi se u izvješću.

Dodaje se da su, osim orijentacije na izvoz, učinjene i dodatne mjere restrukturiranja koje su postigle određene rezultate.

Grupacija je uspjela i djelomično restrukturirati svoje obveze kao i vratiti dio dugovanja prema financijskim institucijama tako da na zadnji dan lipnja ove godine grupacija ima 279,3 milijuna kuna ukupnih obveza, što je za 71,2 milijuna kuna manje nego na isti dan prošle godine.

  • +7
Povodom 95 godine tvrtke Đuro Đaković ispred Mimare izloženi tenk i amfibija - ilustracija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Neto radni kapital grupacije Đuro Đaković je isto tako poboljšan za 54,4 milijuna kuna, iako se mora naglasiti da je još uvijek negativan, navodi se u izvješću o poslovanju.

"Trenutno tržišna situacija je vrlo dobra te grupacija ima visoku razinu ugovorenih poslova na 30. lipnja 2018. Trenutna razina ukupno ugovorenih poslova iznosi 623 milijuna kuna te se očekuje dobra popunjenost kapaciteta i u idućem razdoblju", ističu iz grupacije.