strateško restrukturiranje

Đuro Đaković grupa smanjila gubitak na 17,9 milijuna kuna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2021 14:30
  • Objavljeno 30.07.2021 u 14:30
Đuro Đaković, ilustrativna fotografija

Đuro Đaković, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Đuro Đaković Grupa u prvoj polovini ove godine poslovala je s gubitkom od 17,9 milijuna kuna, što je za 7,5 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani, kada je gubitak iznosio 25,4 milijuna kuna

Ukupni prihodi grupe u tom su razdoblju dosegnuli 189 milijuna kuna, što je za 25 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Za toliko su porasli i poslovni prihodi, na 185,77 milijuna kuna.

Normalizirana EBITDA, korigirana za jednokratne stavke na strani prihoda i rashoda, bila je 23,5 milijuna kuna ili 2,9 milijuna više nego lani.

Kako se navodi u izvješću, ostvarenja u prvom polugodištu pokazuju da je grupacija uspjela stabilizirati poslovanje i ostvariti operativnu dobit. Ističe se i da su poslovni prihodi povećani, a značajno je povećan i izvoz, za 23,3 posto na 138 milijuna kuna, pa sada čini 74,3 posto ukupnih prihoda.

Ukupni konsolidirani rashodi u prvom polugodištu iznosili su 206,93 milijuna kuna te su veći za 17,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Krajem lipnja Đuro Đaković Grupa imala je potpisane ugovore u vrijednosti od 263,6 milijuna kuna.

Inače, ta kompanija je u procesu dovršetka i usuglašavanja programa restrukturiranja u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama Europske komisije.

Plan sadržava strateško i operativno restrukturiranje, koncept financijskog restrukturiranja, te implementaciju programa u koju će krenuti nakon što EK odobri programa, a uključuje smanjenje duga i obveza kroz dokapitalizaciju, pokrivanje prenesenih gubitaka i ulazak potencijalnog strateškog partnera u vlasništvo.

Koraci u pronalaženju potencijalnog strateškog partnera su već učinjeni - potencijalni investitori predali su neobvezujuće ponude za iskaz interesa za sudjelovanje u procesu restrukturiranja. Zaprimljene ponude potencijalnih investitora bile su isključivo neobvezujuće naravi, pregovori su nastavljeni s DD Acquisition iz Češke. Odluka o nastavku pregovora je donesena u ožujku 2021. godine, navodi se, između ostalog, u izvješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!