tržište kapitala

Bez rasprodaje na Zagrebačkoj burzi, AD Plastik u fokusu

Bionic
Reading

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala u ponedjeljak je ponešto živnulo, te je ostvaren rast dioničkog prometa u odnosu na prethodni dan, dok su dionički indeksi blago ojačali, prkoseći previranjima na svjetskim burzama

Za razliku od većine drugih europskih burzi, koje su bilježile oštre padove dioničkih indeksa uslijed pojačanih prodajnih pritisaka, dionički indeksi Zagrebačke burze su na početku novoga tjedna ostvarili rast vrijednosti. Iako je prvi dio dana proveo u crvenom teritoriju, indeks CROBEX je poslijepodne nadoknadio gubitke te zaključio s blagim plusom od 0,12 posto na 1.613,96 bodova. Njegova uža inačica CROBEX10 je porastao za 0,53 posto, dok je najveći pomak među sektorskim indeksima imao građevinski CROBEXkontrukt, čija je vrijednost potonula za više od pet posto.

Ukupni dionički promet je iznosio 10,5 milijuna kuna, najviše od 9. rujna. Likvidnost u redovnom trgovanju se poboljšala pa je redovni dionički promet iznosio 5,6 milijuna kuna, a dodatnih 4,9 milijuna kuna je ostvareno u blok transakciji dionicama AD Plastika. Najveći redovni promet od 957 tisuća kuna ostvarile su dionice Valamar Riviere, koje su dan zaključile s gubitkom od 1,65 posto na 23,90 kuna, a s prometom od 670 tisuća kuna su slijedile dionice Ericsson Nikole Tesle, koje su porasle za 2,31 posto na 1.330,00 kuna.

Jedan od najznačajnijih dobitnika među likvidnijim izdanjima su bile već spomenute dionice AD Plastika, koje su u redovnom trgovanju uknjižile promet od 346 tisuća kuna te pri tom porasle za 3,09 posto na 133,50 kuna. Dionice Atlantic Grupe, Arena Hospitality Group te Hrvatski telekom su također bili među dobitnicima te redom porasli više od jedan posto. S druge strane, dionice iz cikličkih sektora su predvodile gubitnike, pri čemu su dionice Ingre potonule više od osam posto, Tankerska Next Generation više od sedam posto, a Đuro Đaković Holding za 6,67 posto.

Dobitnik dana  Slavonski ZAIF +7,14% 19,50

Gubitnik dana  Ingra -8,13%  7,35

CROBEX  +0,12% 1.613,96