NAJVEĆI VJEROVNIK GAJA

Država spremna pomoći, ali uvjetuje proizvodnju

20.09.2011 u 20:41

Bionic
Reading

'Prije tri godine Gaj je imao oko 130 milijuna kuna obveza prema državi, ali je to riješeno stečajem. Sada je riječ o četrdesetak milijuna kuna, ali čim krene proizvodnja i radnici budu na svojim radnim mjestima, bit će razmotreni modeli za ublažavanje tog duga', prenio je Orešković

Država je spremna pomoći slatinskom Gaju, ali najprije treba početi s proizvodnjom i zaposliti radnike – zaključak je to današnjeg razgovora Gajevih sindikalnih čelnika s predstavnicima Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Kako navodi Šimo Orešković, sindikalni povjerenik PPDIV-a, od ukupno 90 milijuna kuna duga državi pripada oko 50 posto, međutim danas nije precizirano hoće li država ovoj tvrtki otpisati dug ili će pomagati na neki drugi način.

'Država Gaju, koliko ja znam, u posljednjih deset godina nije otpisivala nikakav dug. Prije tri godine tvrtka je imala oko 130 milijuna kuna obveza prema državi, ali je to riješeno stečajem. Sada je riječ o četrdesetak milijuna kuna, ali čim krene proizvodnja i radnici budu na svojim radnim mjestima, bit će razmotreni modeli za ublažavanje tog duga. Logično mi je da država traži jamstva te da je jedan od uvjeta - zapošljavanje i razvoj', komentirao je Orešković poruke s današnjih pregovora.

Novi vlasnik koji, prema Oreškoviću, ima potporu državnih institucija, treba najprije platiti dug Hrvatskim šumama u iznosu od oko 550 tisuća kuna, HEP-u bar dio iznosa od tri milijuna kuna te isplatiti radnicima zaostale plaće.

I dalje je neriješen status 220 od ukupno 270 zaposlenih radnika kojima je 30. lipnja istekao ugovor o radu na određeno vrijeme. Skup radnika na kojemu će biti upoznati s najnovijim odlukama vlasnika najavljen je za četvrtak, 22. rujna, u devet sati.