statističko istraživanje

Država popisuje OPG-ove, na teren izlaze popisivači s prijenosnim računalima

08.09.2020 u 17:24

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) u utorak je najavio da će od 14. rujna do 14. listopada provesti popis poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a u tih će mjesec dana stručno osposobljeni popisivači popisati oko 174 tisuće OPG-ova.

To opsežno statističko istraživanje dat će precizne podatke o poljoprivredi, a posebno je važano radi usporedbe podataka na razini Europske unije, navodi se u priopćenju.

Svrha Popisa poljoprivrede je obuhvatiti podatke o strukturi poljoprivrednih gospodarstava koji će biti usporedivi na razini EU i pružiti potrebnu statističku bazu za planiranje, provedbu, nadzor, procjenu i reviziju povezanih politika, osobito Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

Također, dobiveni podaci će omogućiti planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama, ističu iz DZS-a.

Podaci će se, napominju, koristiti isključivo za statističke svrhe, i neće se objavljivati kao pojedinačni.

Popisom su obuhvaćeni poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica, manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popis ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također, ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

DZS u posebnoj brošuri ističe i kako će se popisom prikupljati podaci o gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, stočnom fondu, objektima za smještaj životinja i gospodarenju stajskim gnojem, navodnjavanju, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima na poljoprivrednom gospodarstvu, prodaji poljoprivrednih proizvoda, mjerama potpore ruralnom razvoju, prilagodbi na ekološku poljoprivrednu proizvodnju i aspektima zaštite okoliša.

Elektronička poljoprivredna iskaznica omogućit će poljoprivrednicima poslovanje bez papira te uštedjeti vrijeme i novac. Ovo je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi.

Objavljuje Marija VučkovićPetak, 4. rujna 2020.

Popis poljoprivrede provodi se temeljem posebnog zakona, koji je Hrvatski sabor usvojio početkom lipnja prošle godine. Samim je Zakonom o popisu poljoprivrede 2020. bilo predviđeno da se on provede od 1. do 30. lipnja ove godine, no s obzirom na pandemiju koronavirusa Vlada je krajem svibnja ove godine uredbom odgodila provedbu popisa za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Naime, uredbom je regulirano da će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja provesti popis za poslovne subjekte, a za obiteljska poljoprivredna gospodarstva od 14. rujna do 14. listopada ove godine.

Tako se ovogodišnji popis poljoprivrede provodi u dvije faze - od 1. do 30. lipnja prikupljani su podaci od približno 4.000 poslovnih subjekata (izvještajnom metodom putem interneta, unosom podataka u propisani obrazac u elektroničkom obliku), dok će u drugoj fazi, od 14. rujna do 14. listopada, popisivači metodom osobnog intervjua, uz pomoć prijenosnog računala, popisivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

DZS u svojoj brošuri najavljuje da će privremene rezultate Popisa poljoprivrede DZS objaviti 30. studenoga, dok će konačni rezultati biti objavljeni najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.