FONDOVI SPASA

Država i privatnici udružuju 400 mil. kuna

16.11.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Vlada nije odustala od fonda za gospodarsku suradnju koji je najavila još početkom godine, a potvrdio je to ministar gospodarstva Đuro Popijač prilikom predstavljanja proračuna. U fondu će se kombinirati državni i privatni novac u omjeru 1:1 te financirati domaće tvrtke, prije svega mali i srednji poduzetnici kojima je potreban dodatni kapital zbog sadašnjeg problema nelikvidnosti

Prema riječima Mirne Marović, predsjednice hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije, do kraja godine osnovat će se pet takvih fondova u kojima se planira godišnje prikupiti oko 400 milijuna kuna – 200 milijuna dala bi država, a isto toliko privatni ulagači. Tim novcem tijekom pet godina moglo bi se uložiti u oko 10 do 12 projekata na godinu.

Quaestus Borislava Škegre osnovat će drugi fond, a isto će učiniti također već registrirano društvo Nexus Alfa. Ostala su tri novi osnivači – slovački Alternativ PE, Honestus PE i Prosperus Invest.

Za razliku od sadašnjih ulaganja private equity fondova, u kojima je bio isključivo novac privatnih ulagača, novi će fondovi dakle biti kombinacija privatnog i državnog novca. Domaće kompanije koje će ulagati u fondove već izražavaju interes, što je dokaz da slobodnog kapitala ima i da su tvrtke spremne zajedno s državom sudjelovati u pomoći gospodarstvu. Osim njih, važni ulagači bit će mirovinski fondovi te osiguravajuća društva.

Trenutačno se ne želi nagađati kojim bi se tvrtkama fondom moglo pomoći. Tek se zna da to mogu biti samo one koje slabije posluju zbog krize i imaju perspektivu oporavka. Uostalom, i ulagači u fond, uključujući državu, očekuju povrat uloženog novca tijekom nekoliko godina, a on, prema iskustvima drugih zemalja, može biti višestruk.

Takvu vrstu fondova u vrijeme krize osnovale su još neke zemlje srednje Europe, ali i Francuska i Njemačka, da bi pomogle tradicionalnim industrijama čije je poslovanje pogođeno krizom.