POMOĆ ZA SPAS SEKTORA

Država građevinarima isplaćuje avanse

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.10.2012 10:48
  • Objavljeno 23.10.2012 u 16:10
radnici građevina asfaltiranje

radnici građevina asfaltiranje

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predstavnici Hrvatskog saveza građevinskih inženjera na konferenciji za novinare govorili su o stanju u građevinskom sektoru i najavili Sabor hrvatskih graditelja koji će se održati od 15. do 17. studenoga u Cavtatu

'Mnoge građevinske firme 'trepere' jer nisu stabilne da bi mogle nastaviti poslovanje', rekao je Rade Pilipović, predsjednik Uprave Hidroelektre, opisujući teško stanje u građevinskom sektoru. Izrazio je nadu da će se jedan dio građevine ipak održati pokretanjem državnih investicija u energetici i željezničkoj infrastrukturi.

Usporedio je stanje u Hrvatskoj s onim Sloveniji u kojoj su vodeće građevinske tvrtke propale zbog naglog pada građevinskih aktivnosti nakon 'graditeljskog buma'.

Pohvalio je napore Vlade u rješavanju problema nelikvidnosti. 'Puno se reda uvelo u zadnje vrijeme, pogotovo u dijelu plaćanja. Isplaćuju se avansi od 10 posto i to funkcionira, a izvršeni poslovi se plaćaju u roku od 56 dana', rekao je Pilipović.

Stjepan Lakušić, predsjednik znanstvenog odbora Hrvatskog inženjerskog saveza, najavio je šesti Sabor hrvatskih graditelja na kojem će sudjelovati i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Na ovogodišnjem Saboru pod tematskim nazivom 'Graditeljstvo – poluga razvoja' naglasak će biti na ulozi građevinarstva u pokretanju hrvatskog gospodarstva.

Sudionici će predstaviti 102 stručna rada, a bit će organizirani i okrugli stolovi iz područja željezničke infrastrukture i energetike, koje bi trebale biti poluge budućeg razvoja. Raspravljat će se i o infrastrukturnoj problematici Dubrovnika i novim zakonima iz područja prostornog uređenja i graditeljstva.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sabora hrvatskih graditelja je Bosna i Hercegovina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi