NOVE MARASOVE MJERE

Država će jamčiti i za tvrtke s poreznim dugom

08.12.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potpisao je danas s predstavnicima 22 poslovne banke ugovore o subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite. Program će se provoditi kroz dvije mjere, Kreditom do konkurentnosti i Kreditom do uspješnog poslovanja, a ukupni je kreditni potencijal 1,3 milijarde kuna

'Za male i srednje poduzetnike dostupnost kapitala je još uvijek najvažnije pitanje. Država je spremna snositi rizik, subvencionirati kamate i planirani novac mora naći put do poduzetnika', istaknuo je Maras.

Prva mjera 'Kreditom do konkurentnosti' namijenjena je za investicije vrijednosti do pet milijuna kuna. Kamate će subvencionirati država i županije u iznosu do četiri posto.

Mjerom 'Kreditom do uspješnog poslovanja' želi se pomoći malim i srednjim tvrtkama koje imaju problema s likvidnošću. Ukupni je kreditni potencijal te mjere 300 milijuna kuna i Maras se nada kako će iduće godine biti dodijeljeno 1.500 kredita.

Visina kredita bit će od 30.000 do 200.000 kuna uz rok otplate do četiri godine. Najviša kamatna stopa bit će maksimalno tri posto za poduzetnike a ako će se kao instrument osiguranja koristiti jamstvo agencije HAMAG BICRO ona će biti i niža - do dva i pol posto. Ministarstvo poduzetništva, naime, subvencionirat će pet posto od ukupnog iznosa kamate s tim da on kod poslovnih banaka ne može biti ukupno veći od osam posto.

Novost je ta da će jamstvo HAMAG-a moći koristiti i poduzetnici koji imaju porezni dug, s tim da on ne smije biti veći od polovice iznosa kredita.

Maras je istaknuo kako očekuje da će HAMAG jamstva izdavati u roku od četiri dana