Dražen Švehla

Dozvolu za trgovanje plinom dobila i 'Hrvatska svemirska zaklada', trebala je prodavati plin Petrokemiji

06.09.2022 u 09:47

Bionic
Reading

U jeku afere i istrage Uskoka o astronomskim profitima do jučer potpuno nepoznate tvrtke za trgovinu plinom OMS - Upravljanje na štetu Ine, HERA je krajem prošlog tjedna prvi put izdala dozvolu za trgovinu plinom jednoj zakladi, piše u utorak Jutarnji list.

Riječ je o zakladi Croatian Space Foundation (CSF) za promicanje istraživanja svemira, što "pozitivnom" rješenju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za CSF daje dodatnu notu zanimljivosti.

Utemeljitelj CSF-a je Dražen Švehla, bivši zaposlenik Europske svemirske agencije, koji je kao motiv za ulazak u trgovinu plinom naveo moguću poslovnu suradnju s Petrokemijom koju bi njegova zaklada, otkriva, opskrbljivala LNG-jem.

"Prema informaciji iz tiska, Petrokemija je zaustavila proizvodnju još početkom ožujka ove godine, također i u studenome prošle godine, i nije pokrenula proizvodnju u kolovozu, što je bilo najavljeno u tisku. Preko Ernst & Young iz Pariza otvorila se mogućnost dobaviti LNG po Henry Hub cijeni, što bi pokrenulo proizvodnju amonijaka u Petrokemiji i osiguralo proizvodnju mineralnih gnojiva za sjetvu", navodi Švehla.

  • +15
LNG Hrvatska - ilustracija Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Otkriva da je ideja o opskrbi LNG-jem Petrokemije zasad naišla na prepreku u vidu zauzetosti kapaciteta na terminalu Krk koji su, ističe Švehla, zakupljeni do 2030.

"Jedina je mogućnost da zatražimo suradnju s nekim od postojećih korisnika terminala Krk", dodaje prvi čovjek zaklade Croatian Space Foundation.

Kada je u pitanju nesvakidašnja odluka jedne zaklade da se počne baviti ozbiljnim biznisom kao što je trgovina plinom, Švehla kaže kako zakonski okvir dopušta zakladama da mogu obavljati gospodarsku djelatnost, ako je to, dodaje, regulirano statutom zaklade, piše Jutarnji list.