istraživanje

Doznali smo odgovor na pitanje koliko je dana godišnjeg odmora idealno

  • Autor: T. Oharek
  • Zadnja izmjena 12.07.2017 14:22
  • Objavljeno 12.07.2017 u 13:59
Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama

Izvor: Cropix / Autor: I. Ravlić/V. Dugandžić

Istraživanje koje je proveo MojPosao pokazalo je kako bi bilo idealno da zaposlenici imaju 30 dana godišnjeg odmora. U stvarnosti su ispitanici imali 24 dana godišnjeg

Kakve su navike građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, istražio je MojPosao na gotovo 300 ispitanika. U prosjeku, ispitanici imaju 23,9 dana godišnjeg odmora, što je 1,1 dan više nego prošle godine.

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama, u prosjeku 25,3 dana. Zaposleni u srednje velikim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23,8 dana godišnjeg odmora, dok oni zaposleni u malim tvrtkama imaju najmanje, u prosjeku 21,7 dana.

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama u kojima zaposleni na raspolaganju imaju u prosjeku čak 27,7 dana godišnjeg odmora. S druge strane najmanje dana godišnjeg odmora, samo 22,2 dana, imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu. Ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, u prosjeku, imaju 23,7 dana, a u državnim tvrtkama 24,6 dana.

Gotovo polovica ispitanika (45 posto) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 52 posto ipak priželjkuje više dana. Oni koji priželjkuju više dana odmora smatraju da je 30 idealan broj. Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju tri dana manje godišnjeg odmora (22,5) od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (25,5). S druge strane tri posto ispitanika smatra da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

Iako će većina ispitanika, njih 76 posto, svoj godišnji od prošle godine iskoristiti u cijelosti, dio ispitanika (24 posto) nije ga uspio iskoristiti do 30. lipnja. Neki od njih će neiskorištene dane uspjeti potrošiti poslije 30. lipnja, dok će manjem dijelu poslodavac isplatiti dane koje nisu iskoristili. Ispitanici kojima će dani u potpunosti propasti (niti će im poslodavac isplatiti niti će dane 'prebaciti') u prosjeku će izgubiti 9,8 dana. Najčešći razlog neiskorištavanja godišnjeg odmora je previše posla i pritisak nadređenih.

Regres ove godine očekuje, ili ga je već dobilo, 39 posto ispitanika. To je više od prošle godine, kada je regres očekivalo njih 31 posto. U najvećoj mjeri regres će dobiti ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama i institucijama (63 posto, odnosno 60 posto), a u najmanjoj mjeri ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, u kojima će ga dobiti svega 23 posto ispitanika. Nešto više od polovice ispitanika (52 posto) koji su zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu dobit će regres.

Prosječan iznos regresa iznosi 1464 kune, što je tri posto više nego prošle godine. Najveći iznos regresa dobit će ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (1667 kuna), dok najmanji regres očekuje ispitanike zaposlene u državnim tvrtkama (1165 kuna).

Na godišnjem odmoru čak 81 posto ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu

Na godišnjem odmoru čak 81 posto ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čak 81 posto ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu tijekom godišnjeg odmora, dok ih 19 posto niti jednom ne pomisli na posao tijekom odmora. Čak 62 posto ispitanika odradi neke poslovne obveze na godišnjem ili s kolegama barem provjere kakva je situacija na poslu.

Najviše ispitanika (48 posto) na godišnjem odmoru nema nikakve strahove koji se tiču posla, ali 24 posto ih brine jesu li napravili sve što su trebali, dok se 22 posto ispitanika brine radi li njihova zamjena sve kako treba.

Iako ponekad razmišljaju o poslu, većina ispitanika pokušava se u potpunosti isključiti tijekom odmora. Međutim čak i kada uzmu knjigu u ruke za vrijeme godišnjeg odmora, 71 posto ispitanika izbjegava stručnu literaturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!