MUDRINIĆ NA PREDSTAVLJANJU REZULTATA

Dosta zaduživanja, ekonomski model treba mijenjati!

Ivica Mudrinić na predstavljanju poslovnih rezultata T-HT-a

Ivica Mudrinić na predstavljanju poslovnih rezultata T-HT-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Mladen Lončar

Na predstavljanju rezultata T-HT-a, predsjednik uprave kompanije osvrnuo se i na aktualna pitanja u Hrvatskoj, istaknuo je da su pred nama ključni trenuci za daljini razvoj hrvatskog gospodarstva te iznio ocjenu da postojeći ekonomski model smatra potrošenim

'Sljedećih tri do šest mjeseci bit će ključno za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Očekujemo da će Vlada izaći s novim paketom mjera kako bi se potaknula normalizacija gospodarstva, vratio rast BDP-a, povjerenje potrošača i oporavak, ne samo telekom sektora', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma, na predstavljanju poslovnih rezultata za 2009. godinu.

Na dosadašnjim dividendama - prinos čak 35 posto

Za one koji su kupili dionice HT-a prilikom IPO-a te kasnije steklidodatne i imaju 69 dionica, dividenda iznosi oko 2.350 kuna, štopredstavlja dividendni prinos od 14 posto u odnosu na cijenu iz IPO-aili 11,3 posto u odnosu na trenutačnu cijenu. Kad bi se zbrojile svedosadašnje isplaćene dividende, zajedno s ovom koja će se isplatiti usvibnju, ukupna isplata iznosi 94,6 kuna, odnosno 35-postotni prinos uodnosu na 265 kuna iz IPO-a.

Mudrinić smatra da se pojavila svijest da je ekonomski model potrošen te se ne može više računati na zaduživanje. Nada se da će Vlada preispitati oporezivanje plaća. 'Dosadašnje vlade su realni sektor tretirale kao siroče. Očekujemo drukčiji pristup razvoju, a ako se to ne dogodi, zadržat ćemo se na životarenju', komentirao je crnu brojku od više od 300 tisuća nezaposlenih.

U svjetlu recesije, nezaposlenosti i kriznih poreza, u HT-u za 2010. godinu prognoziraju blago do umjereno smanjenje prihoda, daljnje smanjivanje marži - koje bi trebalo ublažiti smanjivanje troškova i smanjenu razina kapitalnih ulaganja.

Prema Mudriniću, uvođenje kriznog poreza bilo je nužno jer nam je prijetila monetarna nestabilnost, no sada takva mjera otežava situaciju, ne rješava krizu jer građani manje troše, što negativno utječe na gospodarstvo: 'Još bi gora bila monetarna nestabilnost i za telekom sektor i za cijelo gospodarstvo, no sada treba dati potporu realnom sektoru, što znači rasterećenje poreznih i parafiskalnih davanja.'

Komentirajući visinu dividende, koja je isplaćena dijelom iz zadržanih dobiti proteklih godina, Mudrinić je naglasio da je ovo pravi trenutak za isplatu dividende jer se time ne ugrožava razvoj sustava niti se umanje potencijal HT-a za akvizicije.

U protekloj je godini razina investicija HT-a bez obzira na krizu iznosila 18 posto u odnosu na bruto prihod. Kompanija je donijela odluku da zbog stanja u gospodarstvu ove godine neće biti smanjivanja broja zaposlenih u HT-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi