RBA ANALIZE

Dolar u stabilnom rastućem trendu u odnosu na euro

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 17.09.2021 11:59
  • Objavljeno 17.09.2021 u 11:58
Dolar i Euro

Dolar i Euro

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Unatoč slabijim rezultatima ekonomskih pokazatelja SAD-a objavljenih ovaj i prethodni tjedan, američki dolar posljednjih nekoliko dana nastavio je jačati u odnosu na euro

Upravnog vijeća ESB-a najavilo je postupno smanjenje iznosa otkupa obveznica tijekom četvrtog tromjesečja 2021. u sklopu programa PEPP, međutim monetarna politika ESB-a i dalje ostaje relativno labava, dok trenutni ekonomski pokazatelji SAD-a vrlo vjerojatno neće značajno utjecati na odluke FED-a o promjeni smjera monetarne politike te očekivanog ukidanja financijskih poticaja za američko gospodarstvo.

Američki dolar trenutno se kreće unutar raspona od 1,17 do 1,19 dolara za euro. Posljednji službeni nastup predsjednika Fed-a Powella u Jackson Holeu nije odavao detaljnije informacije o planu smanjivanja otkupa obveznica izuzev onih da će se u skladu sa kretanjem inflacije te podataka s tržišta rada postepeno zasigurno smanjivati i ukidati volumen otkupa obveznica.

Razočaravajući izvještaj o broju rasta zaposlenih u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec ( 235 tisuća radnih mjesta naspram tržišnih očekivanja od 728 tisuća) dodatno su gurnuli EUR/USD prema 1,19 dolara za euro početkom rujna. Unatoč trgovanju EUR/USD ispod srednjoročne fer vrijednosti (američki dolar je precijenjen), analaitičari RBA banke očekuju produljenje tekućeg razdoblja jačanja američkog dolara.

ESB je na sastanku u rujnu dala do znanja kako će tržište Ipak trebati pričekati prosinac kako bi dobilo jasnije podatke o postepenom smanjivanju otkupa imovine te ne očekuju oštri zaokret smjera monetarne politike u vidu naglog ukidanja programa otkupa obveznica.

Iako pojedini pokazatelji ukazuju kako Delta varijanta korona virusa ima jači negativan učinak na oporavak gospodarstva SAD-a nego što se prvotno mislilo, normalizacija monetarne politike i ukidanje trenutnih mjera koje su donesene kao odgovor na krizu uzrokovanu korona virusom, bliža je stajalištima Fed-a nego ESB-a.

Stoga bi kamatni diferencijal mogao rasti u korist američkog dolara, posebno za kraća dospijeća. S obzirom na očekivan budući ekspanzivan smjer monetarne politike Fed-a i relativno visoko vrednovanje novčanih sredstava, RBA analitičari vide ograničen prostor za izražen rast američkog dolara, ali očekuju umjereni aprecijacijski pritisak.

U skladu s tim, prilagodili su prognoze na 1,19 dolara za euro na kraju ove godine i 1,17 dolara za euro na kraju 2022. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!