SMJENE NA VIDIKU?

O ovim ljudima ovisi kolike će vam biti mirovine

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 20:24
  • Objavljeno 30.11.2016 u 06:44
Šefovi domaćih mirovinskih fondova:

Šefovi domaćih mirovinskih fondova:

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon 14 godina u najvećem domaćem mirovinskom fondu, AZ Fondu, moglo bi doći do promjene. Financijaši šuškaju o tome da je Dinko Novoselec pred odlaskom iz AZ-a (mandat mu istječe sljedeće godine), dok iz samog fonda kažu da tu informaciju ne mogu potvrditi, ali je ni ne demantiraju. Bila bi to prva promjena u 14 godina na čelu jednog od četiri domaća mirovinska fonda

Novoselec pod upravom drži AZ – obvezni mirovinski fond s imovinom vrijednom 32,8 milijardi kuna, a u proteklih godinu dana svojim je štedišama zaradio prosječan prinos od oko šest posto. Od svojeg osnutka fond je pod vodstvom Novoselca ostvario prinos veći od deset posto (u kategoriji A – namijenjenoj mladim štedišama) i šest posto (u kategorijama B i C, s konzervativnijim ulaganjima). Slične prinose imaju preostala tri fonda, a iako je ta brojka naizgled mala, treba napomenuti da bolje ne ostvaruju ni američki privatni fondovi.

Novoselčev fond ima velike vlasničke udjele u Končaru, Podravci, Atlantic grupi i Luci Rijeka, no u široj javnosti poznat je kao vjenčani kum bivšeg premijera Zorana Milanovića. Rođen je 1968. godine, a diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1994. godine. Inače, majka mu je sutkinja Vrhovnoga suda Hajrija Novoselec.

Radio je HNB-u, da bi 1998. prešao u Zagrebačku banku na mjesto voditelja analitike. Osnivanjem mirovinskih fondova dobio je mjesto člana Uprave, a u travnju 2003. imenovan je predsjednikom Uprave AZ Fonda. Njegov odlazak mogao bi sugerirati to da će Zagrebačka banka možda doista promijeniti vlasnika i otići u ruke francuskog Societe Generalea, no to je doista nategnuta teorija jednog od naših sugovornika iz financijske industrije.

Dinko Novoselec Pixsell

Dinko Novoselec Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Drugi najveći mirovinski fond, onaj Raiffeisenov, vodi Damir Grbavac. On pod upravom ima nešto više od 25 milijardi kuna i velik je ulagač u Ericsson Nikolu Teslu, HUP Zagreb, Atlantic grupu i Hrvatski Telekom.

Najstariji je među upraviteljima fondova: rođen je 1955. godine, a ekonomiju je diplomirao 1978. godine u Zagrebu. Na istom fakultetu magistrirao je financije 1985. godine.

Karijeru je započeo u Đuri Đakoviću kao kreditni referent, ali je napredovao do pozicije zamjenika generalnog direktora. U Raiffeisen dolazi 1997. godine, preuzima sektor investicijskog bankarstva te postaje šefom obveznog mirovinskog fonda nakon mirovinske reforme.

Damir Grbavac Pixsell

Damir Grbavac Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Dubravko Štimac, rođen 1966. u Novskoj, vodi fond Privredne banke Zagreb i Croatia osiguranja težak više od 13 milijardi kuna. Taj fond u portfelju drži velike udjele u Končaru, Podravci i Tankerskoj Next Generation. Štimac je uz to predsjednik Nadzornog odbora Podravke i Zagrebačke burze te član Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je počeo kao referent prodaje u Zagrebačkoj tvornici papira, u PBZ-u je došao na mjesto referenta vanjskotrgovinskog poslovanja, da bi kasnije preuzeo cijeli taj odjel. Od 2001. radi na projektu mirovinske reforme i preuzima obvezni mirovinski fond koji vodi i danas.

Dok su trajali pregovori za sastavljanje bivše vlade Tihomira Oreškovića, spominjao se kao potencijalni kandidat za ministra financija.

Dubravko Štimac Pixsell

Dubravko Štimac Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Najmanji mirovinski fond, Erste Plavi, vodi Petar Vlaić, rođen 1967. godine u Ljubljani. I u tom fondu teškom nešto više od 11 milijardi kuna vole dionice Tankerske Next Generation, Podravke i Končara.

Vlaićeva karijera otkriva to koliko je svestran. Kako je diplomirao na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo u Ljubljani, zaposlio se u Srednjoj kemijskoj školi kao profesor fizike. Na tom poslu se zadržao samo godinu dana te je prešao u brokersku kuću Ilirika, najprije kao broker, a potom kao voditelj trgovanja.

Dvije godine kasnije seli se u Zagreb i postaje prvi hrvatski fond menadžer u prvom hrvatskom investicijskom društvu Kaptol Proinvestu. Kasnije radi kao voditelj trgovanja u IB-u Austria, nakon čega prelazi na mjesto fond menadžera u Središnjem nacionalnom fondu, privatizacijskom investicijskom fondu.

Početkom mirovinske reforme 2001. godine sudjeluje u osnivanju društva Adriatic Investa za upravljanje Plavim obveznim mirovinskim fondom te odmah preuzima obaveze predsjednika Uprave. Krajem 2003. godine Plavom fondu pripajaju se Erste OMF i Helios OMF te on mijenja ime u Erste Plavi.

Vlaić je bio i dugogodišnji suradnik ljubljanskog dnevnog lista Delo na temu hrvatskog tržišta kapitala.

Petar Vlaić  Pixsell

Petar Vlaić Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!