ZARADA OD 839 MILIJUNA KUNA

Dobit Zabe lani pala 50 posto zbog Agrokora

13.02.2018 u 11:13

Bionic
Reading

Zagrebačka banka ostvarila je u 2017. godini poslovne prihode u iznosu od 4,2 milijarde kuna, što je 9,1 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit pala više od 50 posto zbog rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima

Neto dobit Zagrebačke banke iznosila je lani 839 milijuna kuna, što je 50,9 posto manje nego godinu dana prije, pokazuje u utorak objavljeno poslovno izvješće te banke.

"Dobit nakon oporezivanja iznosi 839 milijuna kuna i pod utjecajem je rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima", navodi se u nerevidiranom financijskom izvješću, obavljenom na web stranici Zagrebačke burze.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke povećani su u prošloj godini za 86 posto ili za 665 milijuna kuna, na 1,4 milijarde kuna, u najvećoj mjeri zbog povećanja rezervacija po plasmanima trgovačkim društvima.

I neke su druge domaće banke lani izvijestile o povećanju rezervacija zbog loših kredita krizom pogođenom Agrokor koncernu.

U izvješću Zabe se ocjenjuje da je banka ostvarila solidan financijski rezultat, zahvaljujući stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja i efikasnom upravljanju troškovima.

Stopa adekvatnosti kapitala je na razini od 27,75 posto pa banka ima solidan potencijal podržati kreditnu aktivnost i u idućim razdobljima, navodi se u izvješću.

"Uslijed pozitivnih trendova u okruženju ostvarili smo porast kreditne aktivnosti u poslovanju sa stanovništvom i privatnim sektorom, dok su ukupni volumeni kredita manji zbog prodaje dijela neprihodujućeg portfelja i razduživanja javnog sektora", ističe poslovodstvo te banke.

Po podacima iz izvješća, neto prihod od kamata lani je iznosio 2,7 milijardi kuna, što je 0,3 posto manje nego godinu dana prije.

  • +10
Zagrebačka banka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ratko Mavar

Neto prihod od provizija i naknada porastao je, pak, za 5,9 posto, na 1,045 milijardi kuna, dok su neto dobit od trgovanja i ostali prihodi pali za 50 posto, na 475 milijuna kuna.

Troškovi poslovanja Zagrebačke banke porasli su, pak, 1,7 posto na godišnjoj razini, na 1,8 milijardi kuna.

Imovina banke smanjena je u prošloj godini za 2,8 posto, na 102 milijarde kuna, uglavnom pod utjecajem optimiziranja izvora financiranja.

Neto krediti komitentima iznosili su 61,8 milijardi kuna, što je 5,7 posto manje nego godinu dana prije.

"Ukupni volumen kredita manji je uslijed prodaje dijela neprihodujućeg portfelja i razduživanja javnog sektora. Pozitivni trendovi ostvareni su u kreditima građanima", navodi se u izvješću Zagrebačke banke.

  • +4
Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Dodaje se i da su depoziti komitenata lani porasli za 1,6 posto, na 77,5 milijardi kuna.

Banka je objavila i konsolidirano financijsko izvješće za Grupu Zagrebačke banke, a to izvješće pokazuje da je grupa u prošloj godini ostvarila poslovne prihode u iznosu od 5,35 milijardi kuna, što je 4,2 posto manje nego godinu dana prije.

Dobit te grupe nakon oporezivanja iznosi 1,04 milijarde kuna, 38 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, i pod utjecajem je rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima, navodi se u izvješću Grupe Zagrebačke banke.