muskova tvrtka

Dobit Tesle oštro pala, prihodi skočili

20.04.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Dobit američkog proizvođača električnih automobila Tesle oštro je pala u prvom tromjesečju, ali mu je prihod poskočio zahvaljujući sniženim cijenama koje su potaknule prodaju. Neto dobit tvrtke Elona Muska bila je u prva tri ovogodišnja mjeseca manja za 24 posto nego na početku 2022., kliznuvši na 2,5 milijardi dolara.

Prihod je pak bilježio isti postotni skok, na 23,3 milijarde dolara. Kompanija je u razdoblju od siječnja do ožujka klijentima širom svijeta isporučila 422.875 automobila, najviše otkada je osnovana i za 36 posto više nego u prvom lanjskom tromjesečju.

Musk je prodaju povećao visokim popustima, koje je ove godine kupcima ponudio u više navrata.

To je smanjilo Teslinu profitabilnost pa je marža operativne dobiti u prvom tromjesečju pala na 11,4 posto, sa 16 posto u prethodnom tromjesečju. U prva tri prošlogodišnja mjeseca iznosila je 19,2 posto.

Tesla je unatoč tome još uvijek znatno bolji od konkurencije. Tako je Fordova marža donedavno iznosila pet posto, a General Motorsova sedam posto.

Analitičari Muskovu agresivnu cjenovnu politiku povezuju sa sve žešćom konkurencijom u poslovanju s električnim automobilima koji su prerasli fazu tržišne niše i postali masovno tržište.

Tesla ustraje u ambicioznom cilju o povećanju proizvodnje za 50 posto godišnje, tvrdeći da bi u ovoj godini mogao isporučiti oko 1,8 milijuna automobila.