BANKARSKI DIV

Dobit HSBC-a pala više od 40 posto zbog turbulentnog razdoblja

03.08.2016 u 09:50

Bionic
Reading

HSBC je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti od 40,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je posljedica, poručilo je poslovodstvo tog britanskog bankarskog diva, 'turbulentnog razdoblja'

Dobit prije oporezivanja najveće europske banke iznosila je u drugom kvartalu 3,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom tromjesečju bila 6,1 milijardu dolara. U cijelom prvom polugodištu dobit prije oporezivanja pala im je za 3,9 milijardu dolara, na 9,7 milijardi dolara.

U priopćenju za javnost, Uprava HSBC-a slabe je brojke opravdala neprestanom neizvjesnošću i lošim okruženjem u kojem banka posluje. Predsjednik HSBC-a Douglas Flint naveo je kako je pad posljedica 'turbulentnog razdoblja'.

'Prvi kvartal obilježila je zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta Kine, da bi se nakon toga nesigurnost pojačavala zbog nadolazećeg referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije', poručio je Flint.

Pad dobiti u skladu je s procjenama analitičara koji su očekivali velike troškove restrukturiranja i slabost prihoda.

Sjedište HSBC-a je u Britaniji, no većinu zarade ostvaruje u inozemstvu. Prošle je godine ta banka oko 83 posto svoje dobiti prije oporezivanja ostvarila na azijskim tržištima.