potpisan ugovor

Dobar posao u Rijeci: Kinezi će izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 523 milijuna kuna

28.12.2021 u 13:34

Bionic
Reading

U Rijeci je u utorak potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Delta, u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog projekta 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka', sufinanciranog sredstvima Europske unije

Za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda odabrana je kineska zajednica ponuditelja China Energy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute i Sumec Complete Equipment and Engineering. Vrijednost ugovora je 522,6 milijuna kuna bez PDV-a, a rok izgradnje je 48 mjeseci.

'Za projekt 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka' 71,33 posto troškova pokriva Europska unija, a preostali dio iznosa pokrivaju Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, te KD Vodovod i kanalizacija, što dovoljno govori o kojem se obimu i složenosti projekta radi. Ovakvi građevinski pothvati od nemjerljive su važnosti ne samo za područje na kojem će se izvoditi radovi, nego i za reputaciju Hrvatske kao države koja brine o kvaliteti života svojih stanovnika, slijedi najnovije trendove u očuvanju okoliša te ostavlja čisto more u nasljeđe budućim generacijama', izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od 1.000 litara u sekundi. Bit će drugog stupnja pročišćavanja za biološku liniju obrade otpadnih voda, sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, anaerobnom digestijom, dehidracijom otpadnog mulja i termalnim sušenjem mulja.

Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima, a izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

'Ovo je velik korak u realizaciji jednog od najvećih vodno komunalnih projekata u Hrvatskoj. Pozdravljamo početak uspješne suradnje s odabranim izvođačem te s nestrpljenjem očekujemo radove koji će osigurati višu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim standardima i time bolju zaštitu okoliša na našem području', izjavio je Andrej Marochini, direktor KD Vodovod i kanalizacija.

Na važnost ovoga projekta u svjetlu nastavka suradnje dviju zemalja, Hrvatske i Kine osvrnuo se izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine.

'Ponosni smo što su upravo kompanije iz Kine odabrane kao izvođači projekta koji je od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo, posebice sa aspekta zdravlja i zaštite okoliša. Ovo je nastavak uspješne suradnje naših dviju zemalja, Hrvatske i Kine, te se radujem novim projektima u budućnosti', istaknuo je Qianjin Qi, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine.

Radovi obuhvaćeni Ugovorom uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja Naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, dokazivanje jamčenih operativnih troškova za UPOV Rijeka tijekom pokusnog rada te sve vezane poslove uključivo pripremne terenske radove i otklanjanje nedostataka tijekom razdoblja odgovornosti za nedostatke.

'Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana. Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke. Još važnija od toga je činjenica da će, zahvaljujući ovom projektu, naši unuci i dalje moći piti visokokvalitetnu i u cijeloj Hrvatskoj poznatu, riječku vodu iz špine', naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.