POTICAJNE MJERE

Do kraja mjeseca aukcija za državna jamstva

15.03.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora podržava donošenje vladinih mjera za gospodarski oporavak i razvitak, ali paralelno treba rješavati i ostale probleme, osobito problem likvidnosti i neučinkovitosti pravosuđa', istaknula je Vesna Trnokop Tanta, dopredsjednica HNK, otvarajući seminar na temu 'Kako doći do financijskih sredstava uz nove mjere Vlade RH za gospodarski oporavak i razvitak'

Dopredsjednica HGK podsjetila je poduzetnike, koji su se u velikom broju okupili u zagrebačkom Hypo centru, da osim aktualnih mjera Vlade mogu koristiti postojeće programe HBOR-a i poticajne kredite Ministarstva gospodarstva za koje su ovih dana raspisani natječaji.

Ivanka Maričković Putrić iz HBOR-a predstavila je nove modele Vlade za gospodarski oporavak i razvitak, najavljujući do kraja mjeseca prvu aukciju za državna jamstva po modelu B. 'HBOR je na svojim internetskim stranicama objavio upute za provedbu aukcije, čime su stvoreni svi preduvjeti za održavanje aukcije', rekla je Maričković Putrić.

Glavni kriteriji za dodjelu jamstvenih kvota u modelu B bit će postotak sudjelovanja banke u preuzimanju rizika i visina kamatne stope.

Premda je prva aukcija za kreditna sredstva po modelu A uspješno protekla, poduzetnici imaju još uvijek dosta nedoumica o uvjetima aplikacije i odobravanju kredita.

Između ostalog, zanima ih kako odabrati banku u kojoj će aplicirati za kredit ili jamstvo ako ne znaju unaprijed koje će banke proći na aukciji. Maričković Putrić objasnila im je da ne trebaju mijenjati matičnu banku jer će sve banke imati prilike da se na novim aukcijama izbore za kvote, prilagođavajući svoje ponude.

Poduzetnike je zanimalo kako mogu raspodijeliti odobrene kredite za obrtna sredstva po modelu A. 'Sredstva se mogu iskoristiti i za plaće i za dobavljače te za plaćanje obaveza prema državi, ali banka nam u specifikaciji mora navesti točne iznose za svaku stavku, s obzirom da je riječ o namjenskim kreditima', pojasnila je Maričković Putrić.