vijeće htz-a

Do kraja godine se očekuje oko 30 posto lanjskog turističkog prometa

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2020 15:46
  • Objavljeno 11.05.2020 u 15:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo turizma

Otvaranjem ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj su ponovo pokrenute turističko-ugostiteljske aktivnosti, a do kraja godine se očekuje oko 30 posto lanjskog turističkog prometa, ocjene su sa sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o čemu je u ponedjeljak izvijestilo Ministarstvo turizma

Najavio je da se idući koraci u revitalizaciji turizma u Hrvatskoj odnose na izradu međunarodnih procesa i otvaranja državnih granica za ulazak stranih turista.

"Za ostvarivanje tih koraka potrebna je uska suradnja s epidemiolozima i nastavak pozitivnih kretanja što se tiče broja oboljelih i izliječenih od koronavirusa. Nedavno smo u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održali videokonferenciju ministara država članica EU zaduženih za sektor turizma i uskoro očekujemo i realizaciju naše inicijative da se na razini EU uvede zajednički protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima. Pritom bi se po potrebi pojedine zemlje dogovarale bilateralno", rekao je Cappelli.

Ocjenjujući da se današnjim početkom treće faze relaksacije mjera polako stvaraju uvjeti za pokretanje turističkih kretanja, direktor HTZ-a Kristjan Staničić je otkrio da, s obzirom na kontakte HTZ-a s najvećim inozemnim partnerima, agencijama i turoperatorima, ohrabruju povratne informacije i rezultati pojedinih tržišnih istraživanja.

Jedno do takvih je i najnovije istraživanje iz Nizozemske prema kojemu se gotovo polovina ispitanih Nizozemaca izjasnila da gotovo cijeli ovogodišnji regres namjeravaju potrošiti na putovanja izvan zemlje.

"I najveći njemački turoperatori zainteresirani su za uspostavu redovnih i charter aviolinija kako bi maksimalno ublažili nastale gubitke, a komparativna prednost Hrvatske u tim procesima je imidž zdravstveno sigurne turističke destinacije", izjavio je Staničić.

Iz Ministarstva i HTZ-a podsjećaju da je u dosadašnjem dijelu turističke godine ostvaren pad turističkog prometa od 74 posto u dolascima i od 66 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. uslijed ograničavanja kretanja i putovanja u svim zemljama svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!