prilagodba na euro

Dm već od ponedjeljka uvodi dvojne cijene u neke prodavaonice: 'Prvo će biti u online-trgovini i na aplikaciji'

14.07.2022 u 15:20

Bionic
Reading

Trgovački lanac dm odlučio je od četvrtka, dva mjeseca prije zakonske obveze, uvesti dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima kako bi kupcima olakšao prilagodbu na euro kao novu službenu valutu RH, izvijestili su u četvrtak iz tog lanca

Od četvrtka, kako kažu iz dm-a, dvojne cijene su iskazane u njihovom online shopu i aplikaciji za pametne telefon, dok se u prodavaonicama to počinje uvoditi od ponedjeljka, 18. srpnja. "U svih 168 prodavaonica dm-a u 63 grada cijene proizvoda bit će iskazane u eurima i kunama najkasnije do 1. kolovoza", poručuju iz dm-a u Hrvatskoj, dodajući da to dodatno pokazuje njihovu predanost transparentnom poslovanju i brige o kupcima.

"S uvođenjem dvojnog iskazivanja cijena počeli smo odmah nakon definiranja fiksnog tečaja konverzije kako bismo još jednom potvrdili da je temelj našeg poslovanja prilagodba potrebama kupaca", objasnio je prokurist i voditelj resora Informatike, financija, računovodstva i kontrolinga u dm-u Dario Klemar.

Dodaju i da se za preračunavanje kuna u eure koristi isključivo fiksni tečaj konverzije u punom brojčanom iznosu, a iznos dobiven nakon preračunavanja zaokružuje se na dvije decimale primjenom matematičkog pravila zaokruživanja. Ranije danas i Konzum je najavio da će već od ovog tjedna krenuti s dvojnim iskazivanjem cijena proizvoda i usluga, pa će tako i prije službene obveze o dvojnom iskazivanju cijena, koja stupa na snagu 5. rujna, kupci u tom trgovačkom lancu imati uvid u cijene proizvoda i u novoj valuti.

„Svi će artikli u Konzumu imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog tečaja konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja srpnja”, priopćeno je u četvrtak iz Konzuma.