ZAPELA ISPLATA

Dječji doplatak u utorak je trebala dobiti većina obitelji. Još uvijek ništa

17.04.2024 u 08:23

Bionic
Reading

Premda se očekivalo da će u travnju skočiti broj korisnika doplatka za djecu, to se nije dogodilo. Novi Zakon o doplatku za djecu s dvostruko većim cenzusom na snazi je od 1. ožujka, a prijave traju još od 1. siječnja. Ipak, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je u utorak doplatak za djecu manjem broju korisnika nego prošli mjesec.

Kako neslužbeno doznaje Mirovina.hr, razlog je što nisu stigli obraditi većinu pristiglih prijava. Da bi stvar bila gora, Hrvatska je lani isplatila najmanji broj doplataka za djecu u posljednja dva desetljeća.

Prosječna isplaćena svota doplatka za djecu korisnicima već se godinama kreće oko 50 eura, a kako se broj korisnika iz godine u godinu smanjuje, tako se smanjuju i proračunska sredstva za ovu stavku. Naime, prije pet godina za dječje doplatke izdvojeno je 14,8 milijuna eura, a lani oko 12 milijuna eura. Činjenicu da država sve manje izdvaja za djecu, trebao je od 1. ožujka ove godine promijeniti novi Zakon o doplatku za djecu. Trebao, ali još uvijek nije.

Naime, izmjenama zakona država je napokon promijenila uvjete tako što je udvostručila cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Cenzus po novom iznosi 618,02 eura po članu kućanstva mjesečno u prethodnoj kalendarskoj godini. Iznos doplatka kreće se od 30,90 do 61,80 eura, ovisno o cenzusu.

Za očekivati je stoga bilo da će puno više građana na prvoj isplati u travnju za ožujak dobiti doplatak za djecu. Primjerice, ako i suprug i supruga ostvaruju dvije plaće od oko 1.500 eura, a imaju troje djece, po novom će moći primiti doplatak za djecu. Ova pomoć, dakle, više nije vezana samo za socijalne slučajeve, nego većinu obitelji u kojima rade jedan ili oba roditelja. Nažalost, to se još uvijek nije dogodilo.

Građani su s nestrpljenjem čekali vijest o početku isplate. Međutim, samo 87.546 korisnika za ukupno 186.410 djece u utorak je dobilo dječji doplatak. Začudo, broj korisnika manji je nego prethodnog mjeseca, kada ih je bilo 90.370, umjesto da ih s novim uvjetima bude sve više.

Prema neslužbenim informacijama, isplata kasni jer nisu obrađene prijave kojih je zasigurno mnogo. Koliko ih je i kada će biti obrađene znat će se više kada stigne službeni odgovor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Također, valja reći da će svi oni koji ostvaruju ovo pravo dobiti zaostatke od ožujka pa neće ostati zakinuti.