TKO ČEKA, DOČEKA

Direktor bankarske udruge: Valjda će jednom doći stabilna vlada

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 12:57
  • Objavljeno 03.05.2017 u 12:57
Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izrazio je u srijedu nadu da će Hrvatska imati stabilnu vladu koja će željeti provesti reforme, napomenuvši da se na nju nažalost čeka već neko dulje vrijeme, dok glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić smatra da se ne može graditi budućnost kad se ne zna što će biti sutra

"Nadam se da ćemo u neko skorije vrijeme imati ne samo stabilnu vladu nego i stabilnu vladu koja će imati želju promjene napraviti, dakle ona koja će reforme napraviti. To nažalost čekamo jedno dulje vrijeme, ali valjda će i to doći", poručio  je Zdenko Adrović, direktor HUB-a uoči predstavljanja najvećeg svjetskog istraživanja poduzetništva (GEM).

Osvrnuvši se na poboljšanje makroekonomskih pokazatelja za vrijeme protekle tri vlade, Adrović je kazao da Hrvatska kratkoročno Hrvatska može živjeti i s relativno nestabilnim ili tehničkim vladama. "Ali dugoročno, Hrvatskoj fali stabilna vlada sa izrazitom voljom za reformama", napomenuo je.

Istaknuo je i da bi svi htjeli vidjeti niže kamatne stope, no one se stvaraju u "okolnostima koje znače više reda u društvu, zakonima koji se ne mijenjaju ili se mijenjaju sporo, sa padajućim porezima".

Davor Majetić

Davor Majetić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Majetić: Ne možete graditi budućnost kad ne znate što će biti sutra

Po riječima glavnog direktora HUP-a Davora Majetića, politička stabilnost važna je za poslovanje poduzetnika i provedbu reformi.

Politička nestabilnost apsolutno je jedan od važnijih faktora našeg sporijeg rasta, a dugoročno je važno imati stabilnu regulativu, rekao je Majetić u izjavi nakon predstavljanja rezultata istraživanja GEM-a za Hrvatsku, odgovarajući na pitanje kako politička nestabilnost utječe na poslovanja poduzetnika.

"Ako mijenjate vlade svakih šest mjeseci, nemate jasnu viziju što će biti sutra i to zaustavlja, ne toliko domaće poslodavce koji su naviknuti raditi u takvom okruženju, nego strane investitore i poslovne partnere", napomenuo je Majetić.

"Ne možete graditi neku budućnost kad ne znate što će biti sutra. Naravno da nam je politička stabilnost najvažnija, što je prepoznao i premijer. Ako gledamo kakvo je stanje u Vladi bilo nakon izjava iz Mosta i HDZ-a, pitanje je koliko je Vlada stvarno bila politički stabilna, a nestabilna Vlada u kojoj postoje svađe između dva glavna partnera nije sigurno sposobna provoditi reforme koje su nam potrebne", smatra on. 

Velimir Šonje

Velimir Šonje

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Šonje: Politička nestabilnost može biti dobra za poduzetnike

Kaže kako je poslodavcima potrebna jedinstvena Vlada, politički jaka i odlučna, gdje svi ministri "pušu u isto jedro". "Bez takve vlade nećemo moći provoditi reforme koje mi pozdravljamo i koje je premijer Plenković na radnom ručku objasnio, ali za to nam treba politička stabilnost i jedinstvo vlade koja će to provoditi", smatra HUP-ov čelnik.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje iz tvrtke Arhivanalitika ne misli da je kratkoročno politička nestabilnost loša. "Naprotiv, ona može dovesti do boljih rješenja", kazao je.

Smatra da kratkoročno, do jeseni, politika što se tiče poduzetništva i tržišta neće imati bitni utjecaj ni na kakva kretanja.

"Možda je i bolje da se dio poduzetnika, koji uvijek jednim okom gledaju na državu, shvati da u toj državi nema konzistentne politike i da se okrenu sami ma sebi, kupcima, tržištima, inovacijama i novim proizvodima i sami krenu dalje", kaže Šonje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!