dan na burzi

Dionički indeksi u crvenom, Valamar i HT u fokusu

Bionic
Reading

Pozitivan sentiment sa globalnih burzi na kraju tjedna nije se prelio i na domaće tržište kapitala, čiji su indeksi zaključili dan u crvenom. Nakon što se dan ranije trgovalo bez jasnog smjera, u petak su indeksi CROBEX i CROBEX10 zabilježili pad od 1,0 posto i 0,9 posto, što je u slučaju CROBEX-a najjači pad u zadnjih mjesec dana.

U fokusu investitora cijeli se tjedan provlače iste dionice, a identičan je slučaj bio i u petak, dok je ukupan promet iznosio 9 milijuna kuna.

Najlikvidnije izdanje bila je dionica Valamar Riviere sa 1,7 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1,4 posto a slijedi dionica Hrvatskog Telekoma sa 1,2 posto pada pri 1,3 milijuna kuna protrgovane vrijednosti. Među milijunaše se ugurala još samo povlaštena dionica Adrisa sa nešto iznad milijuna kuna prometa uz pad cijene od 0,3 posto.

Burzom su prevladavali gubitci te je među deset najlikvidnijih izdanja bio svega jedan dobitnik i to dionica Dalekovoda koja je skočila 3,4 posto, nakon što su mediji skrenuli pozornost na solidne rezultate kompanije u prošloj godini. Na strani gubitnika nezahvalno prvo mjesto drži dionica Tankerska Next Generation sa 6,4 posto minusa, a slijedi Ingra s padom od 2,9 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +3,37% 4,29

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -6,42% 51,00

CROBEX -0,95% 1.657,17

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.