tržište kapitala

Dionički indeksi i promet porasli, HT ponovno najlikvidniji

Bionic
Reading

Dionički indeksi Zagrebačke burze su u četvrtak blago porasli, uz najveći promet u zadnja dva tjedna, pri čemu se ponovno najviše trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma. Na hrvatskom tržištu kapitala niti u četvrtak nije bilo jasnog sentimenta te su dionički indeksi ponovno zabilježili tek manje promjene vrijednosti, ovaj put s pozitivnim predznakom

Zahvaljujući dobrom popodnevu, indeks CROBEX je kraj dana dočekao s blagim dobitkom od 0,19 posto na 2.029,20 bodova, čime se nastavilo naizmjenično smjenjivanje njegovih dobitaka i gubitaka ovaj tjedan.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je zaključio gotovo nepromijenjen (+0,02 posto) na 1.210,18 bodova, dok je među sektorskim indeksima najveći pomak, i to negativan, uknjižio građevinski CROBEXkonstrukt, koji je pao za 1,76 posto. Likvidnost tržišta je ostala na iznadprosječnim razinama te je dionički promet i četvrti dan ovaj tjedan bio dvoznamenkasto milijunski, a iznosio je nešto više od 13 milijuna kuna, najviše u zadnja dva tjedna.

Dionice Hrvatskog Telekoma su ponovno bile u fokusu s prometom od 4,5 milijuna kuna, ali su zaključile bez promjene cijene na 185,50 kuna. Još četiri izdanja su ostvarila milijunski promet, među kojima su dionice Zagrebačke banke i Ericssona Nikola Tesle porasle za 2,42 posto, odnosno 1,03 posto, povlaštene dionice Adrisa su oslabile za 0,40 posto, dok su dionice Valamar Riviere zaključile nepromijenjene. Dobar dan među aktivnijim izdanjima su još imali HPB i Optima Telekom s dobicima većim od jedan posto.

S druge strane, među gubitnicima se izdvajaju Končar D&ST s padom od 2,19 posto, zatim Viro s minusom od 3,17 posto, te Atlantska plovidba i Institut IGH, čija je cijena pala tek nešto manje od četiri posto.

Dobitnik dana: Hoteli Živogošće +13,21% 9,00

Gubitnik dana: Kutjevo -8,97% 26,40

CROBEX: +0,19% 2.029,20

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.