OTVARAJU NOVE CENTRE

Dioničari Peveca ne mare za Zdravka Peveca: Gledamo samo naprijed!

18.03.2016 u 06:43

Bionic
Reading

Vjerovnici čija su potraživanja pretvorena u dionice, kao i nekadašnji stečajni upravitelj, a sada predsjednik Uprave Peveca Darko Šket jednoglasnog su stava – bez komentara, kada je riječ o nekadašnjem vlasniku ovoga trgovačkog lanca Zdravku Pevecu. Nakon izlaska iz stečaja, odnosno pretvaranja potraživanja u dionice, ova je kompanija krenula novim putem. Sada je iza nje već 19 otvorenih centara u Hrvatskoj s najnovijim u Osijeku (otvoren u četvrtak), a ovoga proljeća ta će se brojka popeti i na 20

'Bez komentara', kratko odgovara za tportal Darko Šket na upit o Zdravku Pevecu, njegovim prozivkama, odnosu s dobavljačima, odnosno nekadašnjim vjerovnicima, i to upravo pred ulazom u nekadašnji prostor Baumaxa u Osijeku. To je devetnaesti i najnoviji centar po redu koji su otvorili u Hrvatskoj. Ovoga proljeća svoju prodajnu mrežu zaokružit će s još jednim, dvadesetim u Virovitici. Unatrag se ne osvrće, gleda samo naprijed.

'Ovo je prvi centar koji smo kupili. Rezultat je to završetka postupka, iako smo interno u društvu rekli da nećemo više govoriti o stečaju', tumači Šket koji je kompaniju spasio, reći će mnogi, od sigurne propasti.

Činjenica je, kaže, kako vjerovnici, dobavljači nisu bili namireni u stečajnom postupku nego su bili prisiljeni svoja potraživanja pretvoriti u dionice, odnosno vlasništvo. Priznaje nakon svega kako je bilo iznimno teško doći do takvog ishoda postupka gdje su oni na neki način obeštećeni kroz nastavak poslovanja.


Na popisu 800 tvrtaka, čak 11 poslovnih banaka i tisuću radnika koji su prijavili svoja potraživanja na otvaranju stečajnog postupka prije sedam godina, našla se i osječka Tvornica četaka Niveta. Ovi Osječani prijavili su tražbinu od 1,3 milijuna kuna.

'Oko petnaest posto potraživanja dobili smo u nominalnoj vrijednosti novoga Peveca koja je sada dosegnula i tržišnu cijenu na burzi. Podržali smo Pevec u novom procesu i na taj način ipak očuvali jedan jako važan prodajni kanal', kaže Dalibor Bačelić, izvršni direktor Nivete.

Smatra da je takvo rješenje bilo optimalno.

'Osobno sam sudjelovao u dijelu procesa kada se na skupštini vjerovnika tako glasovalo. Mislim kako je u takvim okolnostima bilo vrlo teško nešto bolje postići. Ako ovo nije maksimum, onda je vrlo blizu njega', dodao je Bačelić koji također ne želi komentirati odnose bivših vlasnika i sadašnje Uprave, a koja je radnike koncem prošle godine uz isplatu božićnice od 2.200 kuna, dodatno nagradila i zbog odličnih rezultata poslovanja u iznosu od 30 posto bruto plaće.

'Zadovoljni smo rezultatom, ali više govori to što su naši dobavljači i poslovni partneri zadovoljni jer su im uredno podmirene obveze, kao i one prema radnicima. Ovo je rezultat svih zaposlenika i onih koji su osjetili da Pevec ima perspektivu, ali samo na ovaj način na koji je nastavio poslovati', zaključio je Šket na čelu kompanije koja je prošle godine uprihodila više od milijardu kuna i zaključila je s dobiti od 24 milijuna kuna