PRODAJA TDR-A

Dioničari Adrisa danas donose povijesnu odluku u Rovinju

20.01.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Danas se Rovinju održava povijesna skupština dioničara Adris grupe na kojoj bi trebala biti donesena odluka o prodaji Tvornice duhana Rovinj (TDR). Početak skupštine zakazan je za 14 sati

Nakon što je posljednjih desetak godina i više vodeći dioničar i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović zajedno sa svojim timom menadžera odolijevao ponudama multinacionalki da proda TDR, takav scenarij je ipak došao na red.

Zbog snažnog pada tržišnog udjela TDR-ovih cigareta, posebno na domaćem, ali i regionalnom tržištu u borbi s velikim multinacionalnim igračima (a s tim pada prihoda i profitabilnosti) vodstvo Adrisa je polovicom prošle godine donijelo stratešku odluku da se ide u prodaju. Iako TDR generira glavninu profita u Adris grupi koja se usto bavi turizmom (Maistra) i proizvodnjom hrane (Cromaris), nakon što je rovinjski gigant preuzeo vodeću domaću osiguravateljsku kuću – Croatia osiguranje, postalo je jasno da će zbog pada pokazatelja idući korak biti izlazak iz duhanskog biznisa.

Još je nejasno na koji će se način prodati TDR: u cijelosti ili dioničari predvođeni Antom Vlahovićem žele zadržati manjinski paket od 25 posto kako bi se proizvodnja cigareta zadržala u Kanfanaru.
U odluci koja se navodi u pozivu za skupštinu i o kojoj bi dioničari trebali glasati stoji da se 'daje suglasnost na proces preispitivanja strateških opcija, uključujući i prodaju i prijenos dijela imovine društva'.

Adris grupa je za savjetnika u prodaji TDR-a izabrala investicijsku banku JP Morgan, a kako tportal.hr neslužbeno doznaje, tijekom posljednjih mjeseci prošle godine na adrese potencijalnih kupaca su poslani 'teaseri' (informacije o prodaji) s osnovnim podacima da se kreće u taj proces. U igri su uglavnom najjače svjetske kompanije od Japan Tobacco Internationala, British American Tobacca, Imperial Tobacca, ali i China National Tobacco Corporationa te Korean Tobacca.