420 RADNIKA BEZ POSLA

Dioki gasi proizvodnju na Žitnjaku

19.10.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Dioki je danas izvijestio Zagrebačka burzu kako je Uprava tvrtke odlučila zatvoriti postrojenja proizvodnih jedinica (PJ) Etilen, Polietilen, Kemikalije i EPSIK na zagrebačkom Žitnjaku, te da će pristupiti zbrinjavanju radnika iz tih postrojenja i ostalih pripadajućih službi sukladno zakonu i obvezama iz Kolektivnog ugovora.

U obavijestio Diokija stoji kako je, slijedom dosadašnjih aktivnosti na realizaciji plana operativnog i financijskog restrukturiranja tvrtke, Uprava Diokija 18. listopada donijela odluku o zatvaranju postrojenja PJ Etilen, PJ Polietilen, PJ Kemikalije, dijela energetskih modula te pratećih poslovnih funkcija vezanih uz ta postrojenja, kao i odluku o zatvaranju postrojenja PJ EPSIK i dijela energetskih modula, koji su vezani uz to postrojenje.

Odluka je donesena nakon jednogodišnje obustave proizvodnje u tim postrojenjima zbog pada dostupnosti sirovinske baze te nemogućnosti pronalaska alternativnih rješenja za dobavu osnovne sirovine u smislu ekonomske, tehnološke i sigurnosne prihvatljivosti.

Rad postrojenja PJ EPSIK već je duže vrijeme obustavljen zbog značajnih poteškoća u poslovanju Diokija i nemogućnosti financiranja potrebnih obrtnih sredstava, ističe Uprava.

Dio postrojenja ipak ne bi trebao biti zatvoren jer se u obavijesti navodi da je, u cilju ponovnog pokretanja rada stirenskih postrojenja - PJ Polistiren i PJ EPSIK, Dioki započeo pregovore s jednim strateškim partnerom, za početak oko pokretanja proizvodnje u PJ Polistiren.

Ako se suradnja na PJ Polistiren pokaže uspješnom, strateški partner zainteresiran je za investiranje i pokretanje rada postrojenja PJ EPSIK. U tom slučaju proizvodnja u PJ EPSIK bila bi pokrenuta tijekom 2014. godine nakon realizacije potrebnih investicija i tehničkih prilagodbi, kaže Uprava.

U Diokijevim pogonima na zagrebačkom Žitnjaku dosad je bilo zaposleno 420 radnika, doznaje se u tamošnjoj podružnici Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske. Sindikalci ne znaju koliko bi radnika moglo ostati raditi nakon restrukturiranja, te ne žele komentirati poteze Uprave dok od nje ne dobiju službeni prijedlog.