HUP UPOZORAVA VLADU

Dijagnoza poslodavaca: Društvo je u kritičnom stanju!

12.11.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Kritično stanje u kojem se nalazi hrvatsko društvo i koje najbolje opisuje iznimno visoka nezaposlenost, 'odljev mozgova', pad kapitalizacije realnog sektora i porezno iscrpljivanje sve manjeg gospodarskog potencijala, bila je glavna tema rasprave članova Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca koji su se sastali krajem prošlog tjedna u novom sazivu. Poslodavci se zalažu za jasnu strategiju razvoja hrvatskog društva koja bi uključivala prepoznatljive i poticajne ekonomske politike

Nedostatak jasne strategije razvoja hrvatskog društva koja bi uključivala prepoznatljive i poticajne ekonomske politike, zasnovane na povećanju ekonomske aktivnosti, proizvodnje i izvoza i poticajnog investicijskog okruženja, dovele su Hrvatsku u izrazito teško stanje, ocjenjuju poslodavci, ističući da je izazovno stanje u kojem se nalazimo istovremeno i prilika za sređivanje problema i promašaja protekla dva desetljeća, a time i prilika za pokretanje gospodarstva i promjena u društvu.

Potencijal za ulaganje prepoznaju u turizmu, farmaceutskoj, prehrambenoj i ICT industriji, u području obnovljivih izvora energije, ali i malom i srednjem poduzetništvu, kao okosnici proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti.

U HUP-u ocjenjuju da će geostrateški položaj, razvijena telekomunikacijska i prometna infrastruktura u Hrvatsku privlačiti sve veći broj i stranih ulagača, ali upozoravaju da je potrebno osigurati povoljno okruženje koje pruža uvjete za profitabilno poslovanje.

Otvaranje tržišta prema trećim zemljama stvara pretpostavke za veći izvoz hrvatskih proizvoda i usluga. Svjesni činjenice da ljudski kapital, kao sastavni dio ukupnog kapitala kojim neka zemlja raspolaže čini okosnicu ekonomskog rasta, HUP ističe potrebu za kvalitetnim obrazovnim sustavom, usklađenim s potrebama tržišta rada.

U namjeri da se potakne gospodarski rast i razvoj vodeći hrvatski poslodavci okupljeni u Savjetu HUP-a, istaknuli su i osobnu spremnost da kroz HUP, u okviru svojih znanja i mogućnosti, pomognu i Vladi i cijelom društvu u pronalaženju najboljeg puta za boljitak i prosperitet Hrvatske.

'Za oblikovanje rješenja kojima bi se pokrenulo zemlju u poželjnom, pozitivnom smjeru, u smjeru povećanja zapošljavanja i životnog standarda naših građana, potreban je hitan angažman svih čimbenika hrvatskog društva', zaključak je Savjeta HUP-a u koji čine dosadašnji predsjednici Udruge, aktivni akteri hrvatskog gospodarstva te lideri najvećih tvrtki u zemlji: Ivica Todorić (Agrokor), Branko Roglić (Orbico), Franjo Luković (Zagrebačka banka), Emil Tedeschi (Atlantic Grupa), Damir Kuštrak (Agrokor), Ivan Ergović (Nexe Grupa), Ivica Mudrinić (T-Hrvatski Telekom), Ante Vlahović (Adris Grupa), Božo Prka (Privredna banka Zagreb), Tihomir Orešković (Pliva) i Zvonimir Mršić (Grupa Podravka).