NEKRETNINE

Developeri traže smanjenje kamata

02.02.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina (developeri) podržava inicijativu saborskih zastupnika usmjerenu prema bankama za smanjenje kamata na kredite, priopćeno je iz Hrvatske udruge poslodavaca

Developeri tu inicijativu ocjenjuju posebno dobrodošlom u uvjetima aktualnih događanja na tržištu kapitala koji, kako kažu, utječu na cjelokupno gospodarstvo.

'S obzirom na zabrinjavajuće stanje na tržištu nekretnina i posebno u stanogradnji ova je inicijativa saborskih zastupnika, za koju očekujemo podršku i od monetarne i fiskalne vlasti u zemlji, usmjerena i na onemogućavanje potpunog zaustavljanja razvojnih projekata u području stanogradnje u Hrvatskoj', kaže se u priopćenju.

Naglašava se da ta djelatnost ima višestruki značaj zapošljava veliki broj radnika, a ima i socijalne i demografske učinke.

Developeri ocjenjuju da je za hrvatske građane svaki porast kamata vrlo osjetljivo pitanje i izravan udar na standard, a poslodavcima sve više otežava poslovanje i direktno utječe na razvoj.

'S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, ali i na opće stanje i perspektivu cijelog našeg društva, od bankarskog sustava očekujemo razumijevanje za ovu situaciju i smanjenje profitnog očekivanja koje treba biti prilagođeno stanju u gospodarstvu i društvu općenito', kaže se u priopćenju developera.

Saborski zastupnici, vladajući i opozicijski, ocijenili su tijekom prošlotjedne rasprave o izvješću HNB-a za prvo polugodište 2008. da poslovne banke u Hrvatskoj posluju dobro i imaju prostora za smanjivanje kamatnih stopa, umjesto da ekstra profit prelamaju preko leđa građana.