TRIGLAV NAJVEĆI OSIGURAVATELJ

Deloitte: UniCredit najveća banka u regiji

04.07.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Hrvatsko bankarsko tržište prošle je godine po veličini aktive bilo najveće u Adria regiji, dok je tržište osiguranja u Hrvatskoj prema ostvarenoj bruto premiji bilo drugo po veličini, iza slovenskog, pokazala je uz ostalo danas predstavljena analiza konzultantske tvrtke Deloitte o vodećih 15 bankarskih i osiguravateljskih grupacija za Adria regiju gdje je vodeća bankarska grupacija lani bila UniCredit, a osiguravateljska Triglav

Predstavljajući tu treću po redu Deloitteovu analizu na današnjoj konferenciji za novinare u hrvatskom uredu Deloittea revizijski partner u Deloitteu Juraj Moravek naglasio je da Adria regiju čine Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora te Makedonija.

Istaknuo je i da 15 banaka i osiguravatelja s te liste drže 81 posto ukupne regionalne bankarske aktive odnosno 90 posto osiguravateljskog tržišta.

UniCredit, prvu na listi banaka u Adria regiji sa 19,7 milijardi eura ukupne aktive prošle godine, slijede grupacije NLB (Nova Ljubljanska banka) s aktivom od 16,8 milijardi eura, Intesa Saopaolo (815,8 milijardi eura), Hypo Alpe-Adria (10,9 milijardi eura) te RBA (10,4 milijardi eura).

Sve te i ostale banke sa liste prisutne su na većini tržišta Adria regije, što im, po riječima Moraveka, omogućuje servisiranje regionalnih aktivnosti klijenata, a oznaka cijelog tržišta je da su banke unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima uspjele ostati stabilne.

Iako nisu sve poslovale pozitivno, većina njih je prošle godine, po riječima direktora iz Deloittea Ivana Fabijančića, ostvarila operativnu dobit iz redovitog poslovanja te se više okrenule rezervacijama i unutarnjoj konsolidaciji.

Na 14. mjestu na regionalnoj listi je i Hrvatska poštanska banka (HPB), a na hrvatskom tržištu prvu Zagrebačku banku slijede PBZ, Erste, RBA i Hypo.

Istaknuvši da u poretku osiguravatelja u Adria regiji nema puno promjena u odnosu na 2009, Fabijančić je kazao kako su vodeći i dalje oni koji imaju i sjedište u toj regiji.

Vodeća Triglav Grupa s premijom od 943,5 milijuna eura dvostruko je jača od druge po redu na toj listi grupe Croatia osiguranja koje je prošlu godinu završilo s 444 milijuna eura bruto premije. Slijedi ih Agram osiguranje (321,8 milijuna eura premije), Adriatic Slovenica (270 milijuna eura) i Zavarovalna Maribor (259,5 milijuna eura).

Gotovo svi osiguravatelji prošle su godine zabilježili pad premija, posebno od životnog osiguranja zbog krize i štednje, dok je na hrvatskom tržištu, drugom po veličini u regiji, pad bio nešto izraženiji kod premija od neživotnih osiguranja.

I prošle godine najveći osiguravatelj u Hrvatskoj s oko 35 posto tržišnog udjela bilo je Croatia osiguranje, a slijede ga Euroherc i Allianz.