KOMENTAR REFORME

Dekan Ekonomskog fakulteta: Ukidanjem prireza ništa se posebno ne događa

24.05.2023 u 18:10

Bionic
Reading

Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Saša Drezgić u Newsroomu je komentirao danas predstavljeni novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama.

Drezgić kaže da je reforma načelno ono što je očekivao. “Bila je najava da će ići u tom smjeru. Ovo je preliminarno, trebalo bi se pozabaviti konkretnom analitikom u smislu učinaka, ali načelno mogu osobno reći da sam zadovoljan ovim smjerom iz brojnih razloga od kojih su neki istaknuti, pogotovo određena redukcija poreznog opterećenja i povećanje lokalne autonomije, što je u kontekstu decentralizacije uvijek pozitivan pomak”, kazao je Drezgić za N1.

Dodaje da se ukidanjem prireza, po njegovom mišljenju, ništa posebno ne događa.

“U zadnje vrijeme vidimo trendove spuštanja prireza, pojedine sredine su ga skroz ukinule i gradovi su ga uglavnom smanjivali ovih godina. Manje-više i središnja država i lokalne samouprave išle su u poreznu redukciju što je znak, ne samo konkurentnosti, već političke svjesnosti da je potrebno smanjivati poreznu presiju”, rekao je Drezgić.

“Prelazak u potpunosti na porez na dohodak i eliminacija prireza nije ništa posebno jer se prirez inkorporira u stopu dohotka. Ono što je u tom smislu možda bolje, mislim da lokalne samouprave samo jasnije znaju koje prihode mogu očekivati, a isto tako je možda dodatan poticaj da rade na svojoj konkurentnosti na svom lokalnom području koje u principu i generira te prihode”, dodaje dekan riječkog Ekonomskog fakulteta.

Fleksibilnost da lokalne samouprave same određuju stopu poreza na dohodak, kaže Drezgić, nije loša.

“Imamo lokalne samouprave gdje doslovno umirovljenici imaju bolje dohotke nego radnoaktivno stanovništvo, a s druge strane imamo i vrlo bogate s obzirom na dohodak stanovnika. Ista porezna stopa ne odgovara svim lokalnim samoupravama. Ovo je prilika da svaka od njih definira što joj najviše odgovara”, rekao je.

“Od 2018. Hrvatska dobiva značajna i sve veća europska sredstva koja relaksiraju velik dio rashoda koji se podmirivao iz naših poreza i zato je cijela politika poreznog rasterećenja od 2018. moguća upravo zbog Europske unija. Često znam reći studentima u šali da je najvažniji doprinos EU fondova u smanjenju poreza. Omogućavaju smanjenje poreza uz iste rashode”, kazao je Drezgić.