LIKE OR DISLIKE?

Debeljak na Facebooku najavio otkaze škveranima

Bionic
Reading

Iako još nije ni postao vlasnik Brodosplita, prvi čovjek samoborske tvrtke DIV Tomislav Debeljak škveranima najavljuje otkaze. I to u komentarima na Facebooku

'Izgaram od želje da vam se javim i kontaktiram s vama, kako bih vama, koji prvi trebaju znati kakva im je sudbina, prenio što se događa, ali obećao sam da se jedno vrijeme neću javljati, pa se ujedno ispričavam na tome', piše Debeljak na Facebooku, u otvorenoj grupi Škveranka koju čitaju brojni radnici brodogradilišta.

U razmjeni kometara s pojedinim radnicima, članovima grupe, Debeljak je 27. listopada najavio otkaze neradnicima, istaknuvši da će biti 'brzi, pošteni i pravedni'.

'Znate i sami tko zarađuje, a tko ne zarađuje plaću, neki od njih će morati brzo otići kako nas ne bi utopili, a sve to ne našom krivnjom, nego krivnjom onih koji su te gubitke stvorili... DIV dolazi pomoći i veći dio tih gubitaka preuzima, te nam nitko nema pravo reći da su te nepopularne mjere zbog DIV-a, ali nažalost, kako prošle uprave nisu radile, nego trošile, morat ćemo ih mi brzo, pošteno i pravedno provesti, sve u skladu sa Zakonom o radu', napisao je Debeljak, no tu se ne zaustavlja u najavama velikih promjena.

Debeljak dalje najavljuje da se plaće proizvodnim radnicima neće smanjivati, ali poručuje: 'Ako netko neće ispunjavati zadane produktivnosti, plaća će mu pasti, no to je onda njegov osobni problem.' Debeljak u optimističnom tonu najavljuje i svoj skori silazak među škverane.

'Nadam se da se uskoro vidimo, a nakon toga ćemo svima otvoriti mail, svi će dobiti mobitel od tvrtke i o svemu ćemo vas svakodnevno u potpunosti obavještavati što se u škveru događa i koji su nam planovi, kako bi proces ozdravljenja škvera bio brz, efikasan, bez priča i filozofija 'zlih' ljudi...' poručio je Debeljak.

Vlasnik DIV-a je za Slobodnu Dalmaciju pojasnio što je točno mislio.

'Meni se čini da sam već na Facebooku bio jasan. Radi se o tome da će se zbog kašnjenja potpisivanja ugovora o privatizaciji, za koje se iskreno nadam da će vrlo brzo uslijediti, restrukturiranje morati provesti bržom dinamikom nego što je to bilo predviđeno. Da bismo to proveli, morat ćemo drugom dinamikom pristupiti i zbrinjavanju viška radnika, jer će nam prioritet biti spašavanje temeljnog biznisa Brodosplita. Na temelju toga će radnicima koji će biti višak nešto sporijim tempom biti omogućen prelazak u 15 tvrtki koje će se osnovati na poslovima dodatne brodske opreme i vjetroturbina', rekao je Debeljak.

Većina radnika će, tvrdi, sigurno zadržati posao u Brodosplitu, dok bi ostatak posao mogao naći u jednom od tih 15-ak novih pogona koji će poslovati i s Brodosplitom.


No sindikati nisu sa smipatijama dočekali Debeljakove najave o otkazima.
'Bude li tako najavljivao svoj dolazak, neka odmah skupi kufere i okrene se nazad... To nije dobar pristup ni škveru, ni ljudima koji tamo rade. Pa svi znamo da ima viška radnika, ali svi radnici žive i hrane svoje obitelji od škverske plaće', kaže Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca.

Identično mišljenje ima i Zvonko Šegvić, predsjednik Brodosplitova Nezavisnog sindikata, najbrojnijeg škverskog sindikata.

'Prvo, u škver treba ući kulturno, s poštovanjem prema ljudima. Drugo, nisu radnici oni koji trebaju ugovarati i donositi nove brodove i poslove, nego Debeljak, i to prema obvezama koje proizlaze iz programa restrukturiranja', podsjeća Šegvić.