DRUGI POGLED

Danski analitičari hvale Agrokorove rezultate

Bionic
Reading

Za razliku od slovenskog Dnevnika, koji je objavio rezultate Todorićeva koncerna za 2010. i izračunao da bi bez državnih potpori bio u gubitku, analitičari Jyske banke, koja prati Agrokorovo poslovanje za investitore u obveznice, pohvalili su njihove rezultate

Ukupni prihod koncerna Agrokor u većinskom vlasništvu obitelji Todorić prošle godine dosegnuo je 26,5 milijardi kuna, a neto dobit 160 milijuna kuna. Ako se usporede s godinom ranije, Agrokorovi prihodi pokazuju stagnaciju bilježeći tek 0,1 posto rasta.

Rast operativne marže najviši u povijesti

No operativna dobit mjerena EBITDA-om (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) porasla je 10,5 posto, na 2,4 milijarde kuna. Analitičari danske Jyske banke, koja prati i analizira Agrokorovo poslovanje za investitore u obveznice koncerna, pohvalili su rezultate. 'Rast operativne marže od 9,1 posto u 2010. najviši je u povijesti kompanije', pišu u izvješću investitorima u kojem se posebno naglašava činjenicu da je restrukturiranje poslovanja u Srbiji prvi put nakon 2005. imalo pozitivan doprinos operativnoj dobiti.

Stagnaciju prihoda analitičari Jyske banke objašnjavaju deprecijacijom srpskog dinara prema vrijednosti kune i ukazujući istodobno na to da bi uz konstantan tečaj prihodi bilježili 1,8 posto rasta. U 2010. investicije Agrokora iznosile su 1,6 milijardi kuna ili 300 milijuna kuna više nego u 2009, zahvaljujući čemu je ukupni dug porastao na 10,1 milijardu kuna, a financijska poluga na 3,8 puta.


Slovenski Dnevnik: bez državnih potpora Agrokor u gubitku

Podsjetimo, slovenski Dnevnik obrušio se na izvješće Agrokora za 2010. Prema njihovoj analizi, dobit prije oporezivanja iznosila je 50,1 milijun eura, što obuhvaća 23,8 milijuna eura državnih potpora, 35,8 milijuna eura dobiti od prodaje financijskih sredstava i tri milijuna eura od prodaje poslovne imovine. Bez državnih potpora i izvanrednih prihoda, kažu, Agrokor bi poslovao sa 12,5 milijuna eura gubitka.

Rok plaćanja 146 dana

Krajem prosinca 2010. Agrokor je dobavljačima dugovao 1,13 milijardi eura uz prosječno plaćanje od 146 dana. 'Na osnovi tih podataka neshvatljivo je kako su banke, vlasnici i vjerovnici Mercatora, prihvatili da se Agrokor ozbiljno uključi u kupnju najvećih slovenskih tvrtki', pišu slovenski mediji.