OSIGURAO RADNICIMA PLAĆE

Danko Končar sve bliži preuzimanju Gaja

14.07.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Radnicima Gaja koji već više od pet mjeseci ne primaju plaću za svoj rad ovih će dana biti isplaćena i akontacija plaće – svakome po tri i pol tisuće kuna kako bi lakše podnijeli financijsku krizu u kojoj su se našli. Ukupan iznos od oko 150 tisuća eura osigurao im je Danko Končar, budući vlasnik slatinskoga Gaja

Još je prošloga tjedna trebalo biti riješeno pitanje preuzimanja slatinskog Gaja koji bi, prema svim najavama, u dogledno vrijeme trebao prijeći u ruke Jadranskih ulaganja Nenada Končara, sina poznatog hrvatskog poduzetnika Danka Končara. To se nije dogodilo ni danas iako su radnici, prema obećanjima sindikalnih čelnika, očekivali susret s novim vlasnicima te od nove Uprave očekivali dodatne smjernice u radu.

'Tijekom vikenda smo dobili dopis Jadranskih ulaganja u kojem oni, prije nego donesu konačnu odluku, spore još jednu stavku – a to su Hrvatske šume. Naime, od njih su tražili jamstvo o isporuci dovoljnih količina potrebnih sirovina i potpisivanje ugovora na deset godina što za sada nije riješeno', objasnio je Šimo Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a, dodajući kako mu je takav prijedlog sasvim razumljiv.

Orešković naglašava kako postoji i odluka Vlade RH da onima koji ulažu u hrvatsku drvnu industriju bude omogućen takav ugovor.

'Od Hrvatskih šuma tražimo da po toj odluci Vlade sklope ugovor s Jadranskim ulaganjima. Takav je pristup sasvim normalan svugdje u svijetu i omogućava sigurnu organizaciju posla. Bilo bi nelogično da osamdeset posto trupaca izvozimo negdje van, a kod kuće imamo nekoga tko to hoće i zna raditi. Mi smo već ranije razgovarali s Darkom Vuletićem, direktorom Hrvatskih šuma i dobili jamstvo da će Gaju osigurati potrebnu sirovinu tako da nam u idućih nekoliko dana ostaje samo urediti detalje i tada će sve prepreka u preuzimanju Gaja biti otklonjene', rekao je Orešković.

Radnicima Gaja koji već više od pet mjeseci ne primaju plaću za svoj rad ovih će dana biti isplaćena i akontacija plaće – svakome po tri i pol tisuće kuna kako bi lakše podnijeli financijsku krizu u kojoj su se našli. Ukupan iznos od oko 150 tisuća eura radnicima je osigurao Danko Končar koji bi, prema neslužbenim podacima, početkom idućega tjedna i službeno preuzeo slatinski Gaj.