RADNICI TRAŽE ODGODU

Danas saznajemo tko želi Zračnu luku Zagreb

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 12.12.2011 12:35
  • Objavljeno 12.12.2011 u 11:39
Zračna luka Zagreb

Zračna luka Zagreb

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / Cropix

Danas u 14 sati objavit će se imena zainteresiranih investitora za koncesiju nad Zračnom lukom Zagreb. Zasad nema službene informacije o tome tko je ušao u drugi krug natječaja, a upućeni izvori spominju da se za 30-godišnju koncesiju nad Plesom bore zračne luke München, Pariz, Zürich, Atena, Houston i Incheon. Nervozu uoči otvaranja ponuda i zaključenja natječaja izazvao je predstavnik sindikata koji zahtijeva odgodu zbog primopredaje vlasti

Nakon otvaranja ponuda, stručni tim u roku petnaest dana trebao bi usporediti ponude i predložiti Vladi izbor najboljeg ponuđača. Vrijednost cijele investicije, koja uključuje izgradnju novog putničkog terminala, upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i infrastrukturom iznosi oko 190 milijuna eura.

Svi ponuđači trebaju se obvezati da će novi terminal graditi prema idejnom rješenju Instituta građevinarstva Hrvatske i arhitekata Velimira Neidharda i Branka Kincla, koji je pobijedio na međunarodnom natječaju.

Najveći protivnik ovakvog koncesijskom modela su sindikati, koji upozoravaju da privatni partner dobiva apsolutno sve na 30 godina, a uloga javnog partnera svodi se na nadzor poštivanja koncesijskog ugovora.

Uoči otvaranja ponuda, predstavnik radnika u Stručnom povjerenstvu za koncesiju za Zračnu luku Zagreb Ante Dujić zatražio je odgodu otvaranja ponuda, obrazlažući taj zahtjev tvrdnjom da povjerenstvo nema legitimitet za to jer mu je taj zadatak povjerila sada već tehnička vlada.

Predstavnik radnika podsjeća da su sindikati i radnici u više navrata javno iznosili stajalište da je davanje Zračne luke u koncesiju 'nerazuman i sramotan čin' te da se radi o vrlo lošem poslovnom potezu jer se svi poslovi domaće profitabilne tvrtke prepuštaju nekom stranom poduzeću u koncesiju na 30 ili više godina.

On stoga traži da se otvaranje pristiglih ponuda odgodi do daljnjega, a Povjerenstvo zatraži potvrdu svojega sastava i ovlaštenja za daljnji rad od nove vlade te da se do odluke nove vlade suzdrži od bilo kakvih aktivnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi