sumorne brojke

Danak koronakrize; u SAD-u u travnju izgubljeno 20,5 milijuna radnih mjesta

08.05.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Američki su poslodavci u travnju ugasili čak 20,5 milijuna radnih mjesta, najviše od Velike gospodarske krize iz 1930-ih godina, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada

Brojka pokazuje danak koji je koronakriza uzela u najvećem svjetskom gospodarstvu, primjećuje Reuters.

Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu skočila na rekordnih 14,7 posto, pokazalo je mjesečno izvješće američkog ministarstva rada. Time je premašen prijašnji rekord iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, od 10,8 posto, zabilježen u studenome 1982. godine.

Sumorne brojke podupiru očekivanja analitičara da će američki oporavak od recesije izazvane pandemijom biti spor, a pridružuju se dugom nizu loših vijesti iz gospodarstva, uključujući podatke o osobnoj potrošnji, investicijama kompanija, trgovini i tržištu nekretnina.

Izvješće svjedoči o teškim ekonomskim posljedicama mjera koje su vlasti počele uvoditi sredinom ožujka kako bi suzbile širenje pandemije koronavirusa.

"Naše je gospodarstvo na aparatima", zaključila je Erica Groshen, bivša povjerenica u odjelu statistike tržišta rada pri ministarstvu rada.

"U idućih nekoliko mjeseci pažljivo ćemo sondirati teren kako bismo vidjeli može li se sigurno vratiti iz inducirane kome u koju su ga dovele mjere karantene”, dodala je Groshen.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za ožujak i oni sada pokazuju da je u tom mjesecu izgubljeno 870 tisuća radnih mjesta, ili 169 tisuća više nego što je prvotno objavljeno.

Iako milijuni Amerikanaca i dalje podnose zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, travanj bi mogao označiti vrhunac što se tiče gubitka radnih mjesta, špekulira Reuters.

Američka središnja banka Fed osigurala je spasonosne kreditne linije, kompanije ponovo pokreću poslovanje u mnogim dijelovima SAD-a, raste potražnja za vozačima kamiona a radnike traže i supermarketi, ljekarne i kurirske službe, nabraja Reuters.

Ekonomisti ipak ne očekuju brzi oporavak tržišta rada.

"S obzirom na očekivane promjene u ponašanju kupaca, koje će odražavati njihovu nesigurnost po pitanju zdravlja, blagostanja, dohotka i zaposlenja, mnoge tvrtke neće se otvoriti ili će zapošljavati manje radnika", procjenjuje Steve Blitz, glavni ekonomist u TS Lombardu.

"Zato očekujemo da će se aktualna recesija produljiti i na treći kvartal”, poručio je.